Het gezinshuis in Houten biedt jongeren een dak boven hun hoofd.

30 mei 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Jong
  6. /
  7. Het gezinshuis in Houten...

Iedere week bellen de DJ’s van het zaterdagmiddagprogramma Enthousiasper met een Houtense organisatie om het regionale nieuws wat te verdiepen. Deze week bellen de DJ’s met Wim Diepenveen van het gezinshuis in Houten.

Wim runt samen met zijn partner Anja het gezinshuis in Houten als gezinshoofd. Waarbij het gezinshuis een kleinschalige vorm van hulp is en zorg biedt voor uit huis geplaatste jongeren.
Dit gezinshuis is opgezet zodat deze kinderen zich in een normale leefomgeving kunnen blijven ontwikkelen. De kinderen die in het gezinshuis zijn komen te wonen, kunnen om uiteenlopende redenen niet meer thuis wonen en krijgen bij Wim en Anja een veilige plek.

Van koekjes bij de koffie, een schouder om op uit te huilen of ondersteuning bij het maken van het huiswerk. Van alle markten zijn Anja en Wim thuis waarbij de twee hun jongeren helpen om beter met de hechting en gedragsproblemen om te gaan die spelen bij deze kinderen.

“Je kan wel zeggen dat het gaat om een buitengewoon gewoon gezin” aldus Wim.

In totaal is er bij het Houtense gezinshuis plek voor tien jongeren, waarbij de leeftijd van de jongeren verschilt tussen de 12 en 23 jaar. Wim geeft aan dat alle jongeren die hier komen wonen een dagbesteding hebben of naar school of werk gaan. Het mag duidelijk zijn dat alle jongeren die hier komen wonen een rugzakje hebben.

De jongere kinderen worden in het gezin opgevangen en vanaf 16 biedt het gezinshuis een tweede variant. Kamertraining. Een logisch vervolg in het gezinshuis omdat vanaf een jaar of 18 de meeste kinderen toch op eigen benen gaan staan. Dit is niet altijd even gemakkelijk voor kinderen die uit de pleegzorg komen omdat deze kinderen niet terug kunnen vallen op ouders of familie. Doormiddel van deze kamertraining begeleiden Anja en Wim de jongeren om in de toekomst zelfstandig te gaan wonen. Dit gebeurt in fases om de kinderen in iedere fase nieuwe competenties te leren.

Wim en Anja hebben van zichzelf vijf kinderen waarvan er nu nog vier thuis wonen hierbij zijn er de afgelopen tijd vier bij gekomen waarbij er over een week nog een extra gezinslid bij komt. Het is de bedoeling dat na de zomervakantie het aantal verder groeit tot 9 of 10 kinderen die opgevangen worden. Dit zorgt natuurlijk voor een hele boel vuile was maar daar komt volgens Wim het fijne van de kamertraining om de hoek kijken. Want Anja en Wim leren de jeugd zelf wassen, drogen en de was ophangen!

Meer informatie over het gezinshuis is terug te vinden via de website www.degrotegeer.nl waar ook meer informatie terug te vinden is over de officiële opening van 24 en 25 september. Via deze website roepen Wim en Anja ook vrijwilligers op om hun te komen helpen! Meld je hier daarom ook zeker aan als je dit goede initiatief wil komen ondersteunen. Via deze website kunnen ook bedrijven zich melden die dit initiatief willen steunen met goederen.

Luister het hele interview dat afgelopen zaterdag door Jasper de Bruijn & Steffie van Lamoen afgenomen werd met Wim terug en hoor ook op welke manier deze jongeren geselecteerd worden om bij hen in het gezinshuis te komen wonen:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Grand Café Houten

19:00 20:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love