Kerken in beeld deel 11 Michaël te Schalkwijk

27 februari 2013

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Kerken in beeld deel...

Na het succes van het eerste deel, waarbij vooral kerken binnen de Rondweg een kijkje in hun keuken gaven, vervolgen wij de serie met bijdragen uit het buitengebied.

Vandaag zijn wij te gast bij de H. Michaëlkerk in Schalkwijk. Wij worden welkom geheten door Arie van Rooijen, voorzitter locatieraad en Piet Heijmink Liesert, historicus, in de “Kathedraal van het Sticht”, die in 1879 in gebruik is genomen.
 
Het imposante bouwwerk valt direct op in het kleine Schalkwijk. De Schalkwijkse gemeenschap heeft het geld voor de bouw zelf bijeen gebracht. Daarbij geholpen door de Nederlandse Spoorwegen, die de Schalkwijkse boeren flink moest compenseren voor de aanleg van de spoorweg, dwars door het land en het dorp.
In de 12e eeuw was Schalkwijk een groot moeras. De gronden waren eigendom van de bisschop van Utrecht. Piet Heijmink: “Voor de ontginning werden arbeiders uit Oost Friesland/Sleeswijk Holstein aangetrokken. Dat de Schalkwijkers wat eigenwijs en principieel zijn, is hierop terug te voeren.”
De kerk maakt deel uit van de gefuseerde parochie Paus Johannes XXIII en valt onder het bisdom Utrecht. De 8 kerken binnen het Kromme Rijn gebied zijn nog erg actief. Ook het kerkbezoek is nog dusdanig dat sluiting van één van deze kerken niet speelt. Er zijn veel mensen betrokken bij de kerk. Arie van Rooijen: “een samenkomst zoals met kerst is erg belangrijk voor de gemeenschapsopbouw binnen het dorp”. Tussen 2009 en 2011 is de kerk grondig gerenoveerd met subsidiegeld, maar er was nog een tekort van 2 ton. Arie van Rooijen: “Het is heel mooi dat we tijdens de restauratie met allerlei acties die twee ton binnen hebben gehaald uit de Schalkwijkse gemeenschap. Dat vind ik heel bijzonder”.
In de kerk staat een Bätz-orgel uit 1758 met daarbovenop een beeld van koning David met harp. Het orgel heeft dan ook een protestantse geschiedenis, want oudtestamentische figuren mochten vroeger niet in de katholieke kerk. De stichting vrienden van het Bätz-orgel (http://www.batzvrienden.nl/ ) organiseren regelmatig concerten. In het museum “dijkmagazijn de heul (http://www.museuminschalkwijk.nl) waar een tentoonstelling is ingericht met als onderwerp de kerken op het eiland van Schalkwijk.  

[mh_media type=video]


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter


Lees verder

Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love