Kasteel Vuylcop in Schalkwijk

24 oktober 2015

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Cultuur
  6. /
  7. Kasteel Vuylcop in Schalkwijk

De woontoren Vuylcop langs de Schalkwijksewetering aan het Neereind, staat er sinds de restauratie weer prachtig bij. Nog niet iedereen uit Houten heeft hem gezien, hoewel deze parel van het eiland van van Schalkwijk er al staat vanaf +/-1300. Het is daarmee het oudste huis van de gemeente Houten. De beherende stichting is voornemens af en toe kleine culturele evenementen te organiseren die passen bij de sfeer van het huis, waardoor het dan ook voor publiek van binnen te bekijken is.

Vuylcop is een woontoren van 7 bij 10 meter. De rechthoekige toren bestaat uit een bovengrondse kelder, met daarop twee verdiepingen en een zolder onder een afgeknot zadeldak. Voor de de toren ligt een gracht. De muren zijn ongeveer 60 centimeter dik en opgetrokken met kloostermoppen.

Huize Vuylcop is niet betrokken geweest bij oorlogshandelingen en kende in haar ruim 7 eeuwen geschiedenis geen grote rampen. Daardoor is de woontoren vrij origineel en een sieraad van Schalkwijk. In 1538 werd Vuylcop als ridderhofstad erkend. Een teken dat het een serieus kasteel was met een belangrijke eigenaar.

In de 17e eeuw werd er een verdieping bijgebouwd. Hoewel de fundamenten van het huis verzwaard waren, was het gewicht van de extra verdieping teveel. De woontoren zakte daardoor verder scheef en de gevels bogen door. Rond 1800 is deze extra verdieping verwijderd, waardoor het scheefzakken tot stilstand is gekomen. Tussen 1969 en ongeveer 2003 is het huis gerestaureerd.

Kasteel Vuylcop wordt beheerd door de Stichting Vuylcop (http://stichtingvuylcop.nl/). Het is een paar keer per jaar open gesteld voor publiek. Tijdens open monumentendag en tijdens culturele evenementen.

[mh_media type=video]

Gelabeld als

Meningen van de lezer

Laat een reactie achter


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love