Kan Houten-Zuid van het aardgas af?

8 juni 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Politiek
  6. /
  7. Kan Houten-Zuid van het...

Iedere week bellen de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een lokale organisatie om te onderzoeken of deze nog iets speciaals met de desbetreffende “dag van de week” doen. Deze week stond in het teken van de Wereld Milieudag en daarom dat Jasper & Steffie spraken met Bregje Tettelaar- van Nunen die Programmamanager Duurzaamheid bij de gemeente Houten is om te onderzoeken wat de gemeente allemaal doet om onze omgeving duurzaam te houden.

Ondanks dat er een heleboel stappen genomen moeten worden om Houten te verduurzamen zijn de stappen in de basis vrij simpel legt Bregje uit: “Meer groen, minder energieverbruik, meer duurzame energie opwekken en zorgen dat we zo min mogelijk afval gebruiken”. Ondanks dat Houten bekend staat om haar groene omgeving is gaat Houten mee in de landelijke trend dat de tuinen steeds meer versteend raken en dat is een probleem. Nu is het nog niet zo ver dat er in Houten ook gedacht wordt aan een ‘tegelbelasting’ volgens Bregje waarbij er op dit moment vooral gefocust wordt op het informeren en stimuleren over wat er gedaan kan worden met de toenemende hoeveelheid tegels in de tuin. Een mooi voorbeeld hiervan is de deelname van de gemeente aan het NK Tegelwippen waarbij mensen uitgedaagd worden om, al is het maar één tegel, uit de tuin te halen en daar iets groens voor in te plaats terug te zetten.

Een ander project waar Bregje mee bezig is in Houten is om Houten-Zuid aardgas vrij te maken maar omdat de projectgroep zelf ook nog niet helemaal precies weet hoe dit in z’n werk moet gaan wil de groep de aanpak hiervoor samen met de inwoners bespreken. Daarom dat er op dit moment een enquête loopt voor het hele gebied in Houten-Zuid (buiten de vijfwal*) om op te halen hoe de bewoners zelf denken over het van het gas afgaan, welke kansen er gezien worden, welke wensen er zijn maar ook welke zorgen de bewoners zich hier over maken. Het is de bedoeling om op deze manier, in stapjes, in gesprek te gaan met de mensen over wie het gaat om te onderzoeken hoe dit het beste aangepakt kan worden.

Wat de oplossing gaat zijn voor dit gebied is nog niet duidelijk. Een oplossing die Dj Steffie aandraagt om over te gaan op waterstof zou in de toekomst misschien interessant zijn maar Bregje geeft direct aan dat dit ,na overleg met Stedin, begrepen niet zomaar gedaan kan worden omdat de leidingen hier nog niet geschikt voor zijn. Daar komt bij dat wanneer je waterstof wil maken er eerst heel veel energie opgewekt moet worden met zonnepanelen of windmolens voordat je het daadwerkelijk hebt. Alles bij elkaar is het nog niet zo makkelijk omdat ook het elektriciteitsnetwerk flink wat aanpassingen zal vragen voordat dit technisch haalbaar gaat zijn.

Er is dus nog een lange weg te gaan waarvan het fijn is dat deze door middel van een enquete in ieder geval ingezet is. Voor iedereen (woonachtig in Houten-Zuid) die deze enquete niet ontvangen heeft is er het e-mail adres: duurzaam@houten.nl en voor alle informatie over duurzaamheid in Houten kan er de website www.houten.nl/energie geraadpleegd worden. Luister daarnaast het hele interview dat Bregje afgelopen zaterdag gaf tijdens de uitzending terug via onderstaande link:

*Binnen de vijfwal zit stadsverwarming en dit zal op een andere manier duurzaam gemaakt worden.

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love