Kan er pas op de plaats worden gemaakt met windpark Goyerbrug?

23 maart 2024

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Politiek
  6. /
  7. Kan er pas op...

SGP, VVD en ITH stellen vragen over gezondheidseffecten windmolens. Het college wordt verzocht de volgende vragen over de gezondheidseffecten van windmolens te beantwoorden.

Wat vindt het college van de Nivel studie en het standpunt van artsencollectief Wind Wiki? Is het college het eens met het artsencollectief en de staatssecretaris dat de zorgen over gezondheid terecht zijn? Welke verantwoordelijkheid ziet het college in het voorkomen van gezondheidszorgen voor het nog te bouwen windpark Goyerbrug, op basis van deze nieuwe gezondheidseffectinformatie van windmolens? Ziet het college mogelijkheden om pas op de plaats te maken voor realisering van windpark Goyerbrug, of meer studie te doen naar gezondheidseffecten van hoge windmolens, voordat het park wordt gerealiseerd? Naast windpark Goyerbrug, zijn er ook plannen van omliggende gemeenten om windmolens te bouwen, mogelijk op de grenzen van Houten. Zou het college ook met de provincie in gesprek willen gaan over de zorgen over gezondheidseffecten van deze plannen?

Slapeloosheid, stress, boosheid, vermoeidheid en verhoogde niveaus van irritaties en alertheid. Een greep uit de klachten over windmolens. Studies keken in verleden vooral terug. Windmolens die nu gebouwd worden, zijn veel groter dan in het verleden, dus studies zijn eigenlijk per definitie verouderd, aldus artsencollectief Wind Wiki1. Het collectief wijst de zogenaamde Nivel studie af, die een analyse maakte van overlast van windmolens tussen 2012 en 2021. Hoewel de studie methodologisch rammelt, werd deze wel met het Rijk gedeeld. Ook Nivel zelf erkent de beperkingen van het onderzoek. Bovendien is er nog amper epidemiologisch onderzoek gedaan naar de effecten van windparken. Ondanks de grote zorgen, wil staatssecretaris Heijnen geen pauze voor de uitrol van windparken. Ze verwijst naar het bevoegd gezag, gemeenten en provincies. Ondanks dat ze erkend dat de gezondheidseffecten heftig kunnen zijn. Het ontbreken van (nieuwe) milieunormen voor de hedendaagse hoge windmolens3, is vooral ingewikkeld. Gemeenten en provincies moeten RES-plannen uitvoeren, maar er zijn nog geen nieuwe milieunormen voor de te bouwen hoge windmolens van meer dan 200 meter.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love