Je moet wel een beetje nieuwsgierig zijn.

7 februari 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Jong
  6. /
  7. Je moet wel een...

Speciaal voor de internationale dag van meisjes en vrouwen in de wetenschap spraken Dj’s Jasper & Steffie met PHD Student Annemarie Maan om te onderzoeken of het terecht is dat de wetenschap zo’n stoffig en grijs imago heeft en vooral ook of deze wetenschapswereld een beetje een vrouwenwereld is.

Annemarie is PHD student bij Polymer Science waar ze onderzoek doet naar het maken van beschermlagen die vuil afstoten. Vanaf kinds af aan had Annemarie al een natuurlijke nieuwsgierigheid voor de wetenschap. Zo ging ze vroeger al met haar grote broer naar de grote autoweg om daar door de zon (met behulp van een vergrootglas) het asfalt te laten smelten.
“Voor mij was dat gewoon echt magie” aldus Annemarie. Met de tijd begon Annemarie steeds meer voorwerpen te sparen die net als het vergrootglas iets bijzonders konden en maakte uiteindelijk de connectie bij deze voorwerpen. Scheikunde! Al de magie die deze voorwerpen bezitten zijn te verklaren via de wetenschap.

Het is vaak gehoord dat de wetenschap een nog al stoffig en grijs imago kan hebben. Annemarie ervaart dit tijdens haar werk totaal niet. Het is natuurlijk erg afhankelijk van de richting die gekozen is waarbij er zeker onderzoeksgroepen zijn waar maar één of twee vrouwen per groep werken. Toch ervaart Annemarie veel diversiteit op de werkvloer en bij haar onderzoeksgroep zijn meer vrouwen dan mannen werkzaam. Annemarie wil graag benadrukken dat jonge vrouwen zich zeker niet moeten laten tegenhouden door het stereotype beeld dat er van de wetenschap heerst en daarnaast niet moeten geloven wanneer mensen zeggen dat “ze het niet kunnen”. Ook in het verleden hebben verschillende vrouwen belangrijke bijdrage geleverd aan de wetenschap.

Zelf heeft Annemarie altijd een voorliefde gehad voor Marie Curie, de Pools-Franse Wetenschapper uit 1867. Ze was een belangrijke pionier was op het gebied van radioactiviteit dankzij de stoffen waar ze mee in aanraking kwam. Radium en Polonium, zoals de stoffen heten waar ze onderzoek naar deed, geven licht en dus zette Marie dit naast haar bed als nachtlamp.
Niet wetende dat haar enthousiasme en liefde voor de wetenschap uiteindelijk betekende dat ze dood zou gaan aan de radioactieve straling.

Een tip van Annemarie voor alle vrouwen en meisjes die nog meer willen weten over vrouwen en meisjes in de wetenschap: www.nemokennislink.nl/facesofscience/ is de plek voor de juiste informatie!
En luister via de volgende link ook gewoon het hele interview van zaterdag terug:

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love