Illegale crossers vernielen lekdijk

19 januari 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Illegale crossers vernielen ...

Handhavers van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zijn onaangenaam verrast door diepe sporen in de grasmat op de Lekdijk tussen de Beatrixsluis in Nieuwegein en de Honswijkerplas nabij Tull en ’t Waal. Overlast en schade door illegale motorcrossers, terreinwagens en quads komen steeds vaker voor. De schade die ze aanrichten aan de grasmat van de dijk baart het waterschap zorgen. De grasmat vormt een belangrijke beschermlaag van de 55 kilometer lange dijk die grote delen van de Randstad beschermt tegen overstromingen. Het waterschap werkt samen met andere overheidsdiensten om hier tegen op te treden.

Grasmat beschermt de dijk
De dijk van de Neder-Rijn en de Lek, tussen Amerongen en Schoonhoven, is van groot belang om veilig te kunnen leven en wonen. De diepe sporen in de grasmat trekken een langgerekt blubberpad op de Lekdijk in het gebied tussen Houten en Schalkwijk. Een stevige, erosiebestendige grasmat is essentieel voor de dijkveiligheid, en juist die dijkveiligheid wordt de komende jaren alleen maar belangrijker. In het najaar en de winter is de kans op hoogwater in de rivieren het grootst en groeit het gras minimaal. “In deze periode stellen we alles in het werk om te voorkomen dat de grasmat op de dijk beschadigd raakt.” vertelt Winfried van Leeuwen, beheerder bij het waterschap. “Het KNMI waarschuwde eerder al voor de gevolgen van de klimaatverandering en in Limburg hebben we afgelopen zomer ook gezien hoe belangrijk de dijken zijn.”

Versterkt toezicht

Om verdere schade te voorkomen heeft het waterschap de samenwerking met andere overheidsdiensten versterkt. “We hielden het stuk dijk al in de gaten en gaan de komende periode nog intensiever toezicht houden langs de gehele Lekdijk. Meer handhavers in het veld, vaker surveilleren, ook buiten kantoortijden”. Bij crossers die in overtreding zijn wordt door het waterschap bestuursrechtelijk en eventueel strafrechtelijk opgetreden.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love