Houtense jongeren willen korter douchen, minder vlees en minder kleren, maar wél op vliegvakantie

3 oktober 2019

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Houtense jongeren willen korter...

Bijna 80% van de jongeren in gemeente Houten maakt zich zorgen om klimaatverandering. Sterker nog, 78% zou zelf best wat meer willen doen om die tegen te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek onder 200 jongeren tussen de 16 en 26 jaar, dat de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) uitvoerde in opdracht van de gemeente. Met behulp van de online tool Swipocratie kregen de deelnemers diverse klimaatdilemma’s voorgelegd én konden ze al ‘swipend’ aangeven hoe de gemeente moet verduurzamen. De resultaten, vandaag gepubliceerd, geven een uniek inkijkje in de belevingswereld van de nieuwe generatie.

 

Wel vaker met het OV, maar niet minder vliegen

Om onze energiebehoefte klimaatvriendelijker te maken, zijn er grofweg twee mogelijkheden: energie besparen, en het restant duurzaam opwekken. Daarom werd de jongeren eerst gevraagd welke duurzame keuzes zij zouden willen maken in het dagelijks leven. Wat blijkt? De meeste jongeren zijn best bereid om korter te douchen, vaker met het OV te reizen, minder kleding te kopen en vlees te eten, een warmte trui aan te trekken en energiezuinige apparaten te kopen. Maar inleveren op die verre vliegvakantie? Dat is voor twee op de drie jongeren nu nog een brug te ver.

 

Dan de duurzame energie. Hoe en waar kan de gemeente Houten die het beste gaan opwekken?  Ook daarover kon worden gestemd in de Swipocratie, aan de hand van een reeks beelden van energie-opties. En ook daar hebben de jongeren duidelijke voorkeuren. Liefst 97% heeft geen problemen met zonnepanelen op bedrijfsdaken, en ook in een weiland (70%) of gecombineerd met landbouw (94%) mag zonne-energie worden geproduceerd. Er is ook enthousiasme (77%) voor warmte uit de aardbodem, energieopslag in een buurtaccu (92%) en warmte uit water (90%). Verder valt op dat de deelnemers windmolens best zien zitten: 81% zegt ‘ja’ tegen molens bij bedrijventerreinen, ook op weilanden (69%) mogen ze komen.

 

De jongeren kregen vervolgens een aantal dilemma’s voorgelegd: want wat nou als je moet kiezen tussen twee opties met dezelfde energie-output? Ga je dan voor 15 voetbalvelden vol zonnepanelen in plaats van één windmolen? Het antwoord is nee: 72% van de respondenten heeft dan toch liever de windmolen. Driekwart van de jongeren ziet daarbij liever één grote windmolen (150m) in het landschap, dan 300 kleine molens van 15 meter hoog. En de mestvergister werd als minder goede oplossing gezien: slechts 26% kiest hiervoor wanneer ze de keus moeten maken tussen een windmolen en een vergister. Zonnepanelen zien ze liever op de daken liggen (73%) dan op voetbalvelden.

 

Klimaatspijbelaars

Dat het onderwerp klimaatverandering behoorlijk leeft onder jongeren werd het afgelopen voorjaar al duidelijk. In maart gingen ‘klimaatspijbelaars’ massaal de straat op om te demonstreren voor meer klimaatactie. Maar bij de gesprekken die gemeenten lokaal organiseren over verduurzaming is er vaak geen jongere te bekennen. Reden genoeg voor de NMU om, na een geslaagde pilot in gemeente De Bilt, een brede jongerencampagne te organiseren in 12 Utrechtse gemeenten. Het doel is simpel: jongeren een stem geven in lokale gesprekken over klimaat en energie.

 

Ook wethouder HIlde de Groot ziet daar wel de meerwaarde van in: De mening van jongeren is belangrijk want het gaat over hun toekomst. Ik ben blij dat er zoveel jongeren mee hebben gedaan aan de swipocratie. Het geeft een goed beeld over hoe zij staan ten opzichte van het klimaat, wat zij ervoor willen laten en hoe we duurzame energie kunnen opwekken. De resultaten worden zeker meegenomen in de energietransitie.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love