Houtens cultureel welkom voor bijna-statushouders

1 april 2016

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Houtens cultureel welkom voor...

Donderdagavond 31 maart konden 40 bijna-statushouders nader kennis maken met inwoners van de gemeente Houten tijdens een culturele ontmoeting in het plaatselijk theater. De bijna statushouders logeerden in oktober 2015 in sporthal de Wetering. Naar verwachting komen ze later dit jaar, na het verkrijgen van een verblijfsvergunning en woonruimte, in Houten wonen.

De avond werd georganiseerd door Shine, vanHouten&co en Theater Aan de Slinger. Het programma ‘Kersen & Dadels’ stond symbool voor de verschillende culturen die Houten steeds rijker maken. Marjon Moed van Shine:  “Het begon als een plaatselijke wijkmusical voor bewoners van het centrum. Hier troffen we veel culturen aan. VanHouten&Co kwam met het idee om de avond te verbreden en de bijna-statushouders van Houten uit te nodigen. Dat paste prima in het concept”.

Inmiddels verblijven de bijna-statushouders in Ter Apel, Arnhem, Gorinchem en Tilburg. Zij moesten daar dus worden opgehaald en weer teruggebracht. Om de kennismaking nog een extra dimensie te geven werd bedacht om hen ook een nachtje bij een gastgezin in Houten te laten slapen. Arjan Dolman, één van de vrijwilligers die achter de schermen het vervoer en de logeeradressen organiseerde: “het is een geweldig succes geworden. Veel Houtenaren blijken bereid te helpen als er een vraag wordt gesteld voor een goed doel. In no time hadden we 52 logeerbedden gevonden. Een oproepje op Facebook leverde ook voldoende chauffeurs op.”  Aleid Groothoff van het Wereldhuis sprak na afloop over een warm bad voor de vluchtelingen. Ze kreeg bijval van Willy Lageveen, directeur van vanHouten&co: “het was een mooie en bemoedigende avond voor iedereen. Ik had nooit verwacht dat het zo fantastisch zou uitpakken.” Chandra Gischler, projectmanager actieplan opvang vluchtelingen bij Gemeente Houten was onder de indruk van het organiserend vermogen en de hartelijke ontvangst van de Houtenaren, “dit stemt hoopvol”.

‘Kersen & Dadels’ werd een avond waar kennismaking en ontmoeting centraal stonden. Vanaf 18.00 uur werd gezamenlijk gegeten. Daarna volgenden korte lezingen over Syrië en Eritrea. Na een korte pauze speelden bewoners van Het Wed en Achterom de ‘Wijkmusical’. Het programma werd afgesloten met een concert gegeven door in Nederland wonende Syrische musici. Na afloop werd nog lang nagepraat door alle aanwezigen.

 

 

[mh_media type=video]


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love