Houtenaren in Letland

20 augustus 2014

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Houtenaren in Letland

Vorige week heeft een delegatie Houtenaren een bezoek gebracht aan Letland. Zij namen deel aan een door de Europese Unie gefinancierd uitwisselingsprogramma met Finland, Estland en Letland over duurzaamheid. De initiatiefnemer Brugt Warnar is inwoner van Houten.

De bedoeling van het project is dat er gekeken wordt hoe de “geleerde” lessen in eigen land of streek toegepast zouden kunnen worden. In augustus was het de beurt aan de Letten om hun visie op duurzaamheid met ons te delen en de daarbij horende activiteiten te laten zien. De Letse coordinator Inara Cunara legt uit wat duurzaamheid voor hen betekent. De Houtenaren bezochten zo’n 20 activiteiten, waar onder het House of Fairy Tales, een natuurpark , een werkplaats om opgeleid te worden tot gezel en meester houtbewerking, een traditionele wolfabriek, het vissersleven.

De betekenis die aan duurzaamheid gegeven wordt hangt samen met de fase van ontwikkeling van een land. Letland is vele jaren overheerst en onderdrukt geweest. Na de bevrijding van de Russen in 1991 is Letland vol passie begonnen met de wederopbouw en dat betekent onder anderen het herstellen van de eigen cultuur en normen en waarden . De Letten wilden ons met name de basis van duurzaamheid laten zien. Het waarderen van en hechten aan nationale gewoonten, het doorvertellen van verhalen en wijsheden, aan natuur producten om te eten, aan het verrichten van zinvol en creatief werk en aan de functie van ambachtelijkheid. Anita Laime mede coördinator van Letland geeft aan de hand van drie voorbeelden hierover uitleg.

 

[mh_media type=video]


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love