Houten zoekt hulp bij heraanplant bomenwal Rondweg

19 november 2014

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Houten zoekt hulp bij...

Op 19 november 2015 is een start gemaakt met de heraanplant van de eens zo statige kastenjebomenwal die Houten zo mooi markeerde in het landschap. Door de kastanjebloedingsziekte begon de bomenwal meer op een rouwkrans te lijken. Tot groot verdriet van Robert Derks, één van de belangrijkste ontwerpers van de gemeente Houten. Vandaag breekt een nieuwe periode aan: die van herplanting van de bomenwal.

Henry Blitterswijk van de gemeente heeft bij Verkeer en Waterstaat voor elkaar weten te krijgen dat de verplichte compensatie van bomen die bij het AmsterdamRijnkanaal zijn gerooid, kon worden gerealiseerd langs onze Rondweg. De komende dagen worden de eerste 550 van de benodigde 1500 bomen geplant. Hiervan komen 500 bomen van Rijkswaterstaat en 50 van de Bijenhoudersvereniging Krommerijnstreek, Lek en IJssel. Vincent Langemeijer: “Bijen hebben een goede leefomgeving nodig om te kunnen voortbestaan”. Milieuwerkgroep Houten plaatst een kritische kanttekening bij de keuze van de bomensoort eik. Frank Magdelyns: “Er komen muizen af op eikels, die trekken dan weer katten en roofvogels aan en ja, die willen we gewoon niet op de weg hebben. Dat is gevaarlijk voor de dieren en voor het verkeer.”

Wethouder Geerdes roept scholen en ondernemingen op om bomen te sponsoren, zodat de resterende 950 ook kunnen worden aangekocht. Geerdes: “Die betrokkenheid zie ik graag. Bedrijven mogen zich ook melden als ze een stukje willen doen. Dan zetten we er nog een bordje bij ook. Voor 5000 euro kunnen we 50 bomen kopen en dan is het misschien nog wel zo dat we als gemeente die bomen nog wel willen verdubbelen ook.”

[mh_media type=video]


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love