Houten Vroeger | Fladderen

24 april 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Houten Vroeger | Fladderen

In 1976 had Houten net de aanwijzing gekregen als Vinex gemeente, wat betekende, dat er een heel grote groeitaak te wachten stond. Op dat moment waren er nog maar een 3 a 4 scholen, 2 artsen etc. in het dorp.

Maar de eerste forenzen meldden zich al.

Daarmee kwamen ook nieuwe ideeën etc. Een er van was Fladderen, nu heel gewoon, maar toen iets bijzonders.

Wat is Fladderen. Drie dagen sport- spel en ontspanning in de laatste week van de zomervakantie voor alle leerlingen van de basisscholen uit de gemeente Houten. Dit jaar bestaat het Fladderen 45 jaar en het begon ooit met deelname van 230 kinderen plezier. Tegenwoordig gaat het over de 1300 deelnemers heen. Toen op 1 locatie en nu overal in onze gemeente. Een organisatie, die niet meer is weg te denken uit onze gemeenschap. Zelfs een Pandemie heeft het niet klein kunnen krijgen.

Hoe begon het eigenlijk? Een van de eerste tekenen van de groei van Houten was de bouw van een dorpshuis. In 1975 opende het dorpshuis “De Grund” zijn deuren.

Alleen was er niet direct een bloeiend leven te constateren. Ja alle bestaande verenigingen hadden al jaren hun eigen onderdak, veelal in de lokale horeca. Tegen de verwachting in kwamen de activiteiten in dit gebouw slechts moeizaam op gang.

Daarom werd door het dorpshuisbestuur in het voorjaar van 1976 een activiteitencommissie in het leven geroepen, waar het idee ontstond om iets voor kinderen te organiseren. Typisch iets voor die tijd, als er geen markt voor iets is, dan creëer je het. In dit geval was het, zo bleek later een voltreffer. Na voorbeeld van iets in Bilthoven werd het idee naar Houten gehaald En zo ontstond Fladderen. Een prachtig gekozen naam, die in 1 woord diverse uitingen vertegenwoordigde:

· De kinderen konden 3 dagen lekker fladderen

· De plannen voor de toenmalige groei van Houten voorzag in een rondweg in de vorm van een Vlinder

· En hoeveel jonge leiders en leidsters hebben hier voor het eerst vlinders in de buik gehad.

De eerste maal werd het georganiseerd bij de Bergjes, achter de begraafplaats. Het bestaat nog steeds en wie weet het nog te vinden?

In begin was het even zoeken, maar in een paar jaar werd er een concept gevonden, even simpel als succesvol:

· Verdeel de deelnemers in leeftijd groepen

· Elke groep op een eigen locatie

· Schakel scholen en verenigingen in voor de locatie

· Houdt het qua prijs laagdrempelig

· Zorg voor een totale verzorging op die dagen, inclusief de lunch

· En heb voor elke groep een eigen thema, dat jaarlijks wijzigde

· Binnen dat thema een goed gevuld programma.

· De oudste jeugd gaat kamperen

· Daarom heen een dijk van een organisatie

· Logistiek zijn er allerlei commissies zoals technische zaken, voedsel enz.

Ook zit op elke locatie een eigen leiding Het staat en valt met vrijwilligers, die op een heel simpele manier extra geworven worden. Als je je als ouder meldt als vrijwilliger, dan heb je voorrang bij inschrijving. Een inschrijving, die jaarlijks leidde tot ellen lange rijen bij de inschrijfplaats.

Het feest start en eindigt op het rond, alwaar conform tijdens carnaval de macht wordt overgedragen aan de burgermeester van Fladderen.

Wat bijzondere gebeurtenissen: 2000 25 jaar Fladderen – 25 jaar Feest Tijdens de opening werd er een heus record verbeterd met het organiseren van een ontbijt op Het Rond voor alle deelnemende kinderen. Hierdoor kwam het Fladderen voor de 2e keer in Guinness Book of Records te staan. De 1e keer met de zevensprong en nu dus met grootste aantal deelnemers aan een feestelijk ontbijt. 2005 30 Jaar Fladderen! Thema Kunst en Muziek. Tijdens de sluiting met vele kunstwerken wordt door Burgemeester Lamers een echt Fladderkunstwerk toegezegd. De kunstwerken die gemaakt zijn door de 10 locaties hebben in de bibliotheek en later in het gemeentehuis gehangen. Het was een heuse fladderexpositie, want er hingen ook

2015 Thema: De Wondere Wereld van …40 jaar Fladderen! Gedurende het jaar wordt het allereerste Symposium voor kindervakantiefestijnen georganiseerd. Samen met andere festijnen worden ideeën en ervaringen uitgewisseld. Met alle huidige en oud-vrijwilligers wordt het lustrum gevierd in een mooie boomgaard in ‘t Goy. Tijdens de fladderdagen maken alle locaties er een groot feest van, en het wordt op donderdag afgesloten met een spectaculair Fladderfestival in Euretco Expo Center, waar alle deelnemers genieten van optredens van Dirk Scheele, Mylène & Rosanne en Sharon Doorson.

Fladderen in Houten

Velen werken jaarlijks mee aan dit gebeuren. Het zou mensen te kort doen, als je bepaalde namen zou noemen. Optimistisch kijken we naar deze zomer in de hoop, dat het weer door mag gaan. Indien men meer wilt weten, surf dan naar Home – Fladderen (fladdereninhouten.nl).

De voorbereidingen voor dit jaar zijn in volle gang en de krant komt uit op 10 me


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Ochtendspits

06:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love