Hoe worden kerken na corona weer een gemeenschap?

18 oktober 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Kerken
  6. /
  7. Hoe worden kerken na...


Verandercoach Steven van den Heuvel spreekt met een groep van ruim 30 katholieken over hoe het verder moet na alle verliezen in de achter ons liggende corona tijd. Een rondje onder de aanwezigen onthult dat er veel stil leed is gepasseerd. Mensen hebben onderlinge verbondenheid gemist. Het samen bidden en vieren van hoogfeesten. Het elkaar ontmoeten bij de koffie na de viering. Maar ook het wegvallen van veel koorleden. Ze hebben met karige begrafenissen afscheid moeten nemen van geliefden. Steven: “Het is belangrijk om aandacht te hebben voor verlies. Ook in een parochie. Mensen balen dat ze vrienden hebben verloren die niet meer naar de kerk komen. Dat er steeds minder kinderen komen. Dat het moeilijk is om jonge gezinnen te betrekken. Dat misschien een gebedsgroep die ze hadden in coronatijd niet meer doorging.”

Na rouw ontstaat lucht voor nieuwe plannen
Hij vervolgt: “En dan kun je zeggen: het wordt nu allemaal beter. We gaan aan vernieuwing werken. Maar dan is het slim om stil te staan bij dat verlies. Dat dat ook gehoord kan worden. Dan komt er letterlijk ook lucht om na te denken over nieuwe plannen. Na een rouwproces komen mensen vaker bij de vraag over hun roeping. Wat heb ik te doen, waarom ben ik hier.” De aanwezigen deelden vernieuwingen die ze hebben ervaren in de kerk. Zo zien ze steeds professionelere live streams van de vieringen. Kerkgangers worden nu welkom geheten en voelen zich gezien. Er ontstond een Kidskerk 1x in de zes weken en een nieuwsbrief waarmee snel veel parochianen worden bereikt. De samenwerking tussen de locaties van de parochie is verbeterd en door inzet van Facebook blijven mensen ook door de week betrokken bij de parochie. Ook ontstond verdieping met behulp van websites zoals www.kerknet.be, www.biddenonderweg.org en Verder Kijken – Jezuieten.

Kansen voor de toekomst
De parochianen zien ze kansen voor de komende periode. Zo ontstaat er een nieuwe rol voor kerkgemeenschappen in tijden van crisis, waarbij ze gastvrij zijn en hulp bieden aan vluchtelingen. Zo huisvesten ze nu al enkele Oekraïense vluchtelingen in een pastorie en wordt onderzocht of een tweede pastorie geschikt gemaakt kan worden hiervoor. Ze zijn na de zomervakantie gestart met gezelschapsochtenden, ook voor niet gelovigen. En ze denken de kerkgebouwen nog veel meer en beter in te kunnen zetten. Steven: “Zo laten ze de kerk opnieuw geboren worden.”

De lezing op 17 oktober 2022 in de dagkapel van de RK kerk in Houten maakt deel uit van een cyclus van 3 lezingen. Meer informatie is te vinden op pj23.nl


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love