Nu op Houten FM:
Het Land van Nu, een oase van rust en bezinning
27 januari 2023
Na de sluiting van hun restaurant MIRO in Het Oude Dorp heeft Miriam de Jong zich vol overgave gestort op het door haar gestarte, ambitieuze project Land van Nu.
Twee jaar heeft ze met plezier samen met haar partner Ron Grillet het restaurant draaiend weten te houden. Door Ron’s afnemende gezondheid in combinatie met de Covid 19-pandemie en de torenhoge energiekosten als gevolg van de voortdurende oorlog in Oekraïne, zagen de horecaondernemers zich genoodzaakt faillissement aan te vragen.
Miriam is niet bij de pakken neer gaan zitten en startte een ambitieus project. “Na de sluiting van MIRO weer iets fijns” laat ze weten aan Omroep Houten. Een jaar geleden kreeg ze een tip dat in Schalkwijk op een steenworp afstand van Fort Honswijk, een huis met vijfduizend vierkante meter grond beschikbaar kwam.
Te huur met het voorbehoud dat het een maatschappelijke bestemming zou krijgen. Drie maanden later bleek een door haar ingediend plan hierbij het best aansluiting te vinden. In de zomer van afgelopen jaar trok Miriam in de woning en riep de hulp in van een professional die met kennis van de natuur en landschap, onderzoeksplannen uitwerkte. Deze plannen leidden tot het oprichten van de stichting Het Land van Nu, “een plek om te ZIJN en in jezelf te landen, in verbinding met de natuur” zoals op de website www.landvannu.nu is te lezen. Bij het Land van Nu krijgen jongeren de kans hun zelfvertrouwen te ontwikkelen om een volgende stap te kunnen zetten in het leven. Land van Nu gaat een werkplek bieden aan jongeren die even niet weten wat ze willen, die moeite hebben om in de roerige omstandigheden in de wereld stabiliteit te vinden. In Schalkwijk kunnen de jongeren voor even afstand nemen van een prikkelrijke omgeving.
Op het land worden fruitbomen, bessenstruiken, groenten, kruiden en bloemen aangeplant. De aanvraag hiervoor ligt bij het provinciebestuur. Het Land van Nu moet zich ontpoppen tot een ‘permacultuur’, land dat het hele jaar door opbrengst geeft. Voor er gezaaid en geplant kan worden is het land het domein van vier varkens. Zij woelen de grond om op zoek naar voedsel en zorgen voor natuurlijke meststoffen die nodig zijn om de grond vruchtbaar te maken. Terwijl de varkens met hun kant van het project bezig zijn, zoekt Miriam contact met organisaties om “jongeren die een affiniteit hebben met groen/natuur geïnspireerd te krijgen”. Als stichting is Land van Nu afhankelijk van subsidie en fondsen. Ze laat weten dat er nog veel te doen is voor haar ideaal is bereikt: “Een plek voor zelfontwikkeling en zelfreflectie, voor open gesprekken of gewoon om in stilte te ZIJN. Op het Land van Nu kunnen jonge mensen in zichzelf ‘landen’. De tuin werkt grondend en helend en verbindt ons met onze eigen natuur. Onze tuin neemt een centrale plek in voor meditatie, om in te werken, met de hond te wandelen, de natuur te ervaren, vuur te maken of buiten pizza te bakken.”