Het is vandaag Sint Maarten!

11 november 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Het is vandaag Sint...

Het is vandaag Sint Maarten en daarom dat de DJ’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper tijdens de uitzending spraken met Moniek Janssen, organisator van de Utrechtse Sint Maarten optocht over de viering van deze feestdag.

Waar onder de rivieren op de 11de dag van de 11de maand het carnaval seizoen begint, gaan er in grote delen van Nederland kinderen met lampionnen in de hand langs de deuren om liederen te zingen en fruit of snoep op te halen. Dit doen ze omdat op 11 november Sint Maarten gevierd wordt. Sint-Maarten werd bekend doordat hij als soldaat de helft van zijn mantel gaf aan een arme bedelaar en staat daarom voor solidariteit en het samen delen.

Waar de start van het carnaval gezien wordt als een “omkeringsfeest” valt de viering van Sint Maarten hier wel mee te vergelijken. Bij het carnaval vroeger werden de notabelen een beetje belachelijk gemaakt en werden de mensen die niets voor het zeggen hebben voor even de baas. Tijdens Sint Maarten mochten de arme mensen aanbellen bij de rijken voor eten en voor geld zodat er gefeest kon worden. Dit gebeurde vaak tegen de tijd dat alle oogsten binnen waren en de soldaten uitbetaald werden. Het gewone volk kon eindelijk even de teugels losgooien.

Sint Maarten is de beschermheilige (de Schutspatroon) van Utrecht en daarom op meerdere plekken terug te vinden op gebouwen in de stad zelf. Je kan, wanneer je te oud bent om nog langs de deuren te gaan, een echte Sint Maarten stadswandeling maken. Waarbij op de Dom geen haan maar een Sint Maarten te paard staat en op vele van de gevelstenen in Utrecht zijn afbeeldingen van Sint Maarten te vinden waarbij hij zijn mantel weg geeft.

De week voorafgaand aan Sint Maarten viert Utrecht het feest van het delen waarbij in het weekend voorafgaand aan 11 november twee speciale Sint Maarten optochten werden gehouden in Leidsche Rijn. Sommige mensen kennen misschien de Sint Maarten parade die normaal door de stad loopt maar deze is dus door de Corona pandemie verplaatst naar een andere locatie.

Bezoekers konden dit jaar ruim 200 lichtsculpturen verwachten tijdens deze lichtparade waarbij er naast lichtkunst ook optredens waren van verschillende artiesten. Beide avonden waren afgelopen weekend stijf uitverkocht. Voor meer informatie over de viering van Sint Maarten kan je terecht op www.sintmaartenutrecht.nl en luister hier het hele interview terug:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love