Het is feest! Het Suikerfeest.

12 mei 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Kerken
  6. /
  7. Het is feest! Het...

Iedere week bellen de DJ’s van het radioprogramma Enthousiasper met een Houtenaar om iets dieper op de actualiteit in te gaan. Deze week bellen Jasper & Steffie met Ahmed van de Houtense Moskee om te kletsen over het Suikerfeest.

De afgelopen maand heeft voor alle moslims in de wereld in het teken gestaan van de Ramadan. De 11de maand op de Islamitische kalender waarbij de moslims vasten, zich tijdens de dag onthouden van eten & drinken en zich proberen te onthouden van alles dat slecht is. Het is een hele spirituele maand waarin de moslims dichter bij hun schepper proberen te komen.

Ahmed heeft de Ramadan de afgelopen maand voor het tweede jaar achter elkaar door covid-19 wel iets anders beleeft dan gewoonlijk. Ondanks dat de moskeeën wel gewoon open zijn, passen er een heel stuk minder mensen in. Normaal kunnen er 100 mensen plaatsnemen in de Houtense Moskee, maar nu door covid-19 zijn dit er maar maximaal 40 per gebed.
Daarnaast moest het laatste gebed gecombineerd worden met het een na laatste gebed. Dit kwam dan vooral door de avondklok. Verder is het samenkomen tijdens de Iftar (de maaltijd om het vasten te breken wanneer de zon onder is) ook aangepast, omdat er geen grote groepen samen mochten komen.

“We hebben elkaar kunnen ontmoeten in de Moskee maar niet zo massaal als we zouden willen” aldus Ahmed.

Wanneer het Suikerfeest gevierd wordt is afhankelijk van de nieuwe maan. Landen zoals Turkije zullen het wel op een vast moment vieren maar omdat de Islamitische kalender bestaat uit maan maanden is het afwachten op de nieuwe maan voordat deze Ramadanmaand afgelopen is. Hierdoor moet je als Moslim iedere jaar eigenlijk twee vrije dagen inplannen voor het Suikerfeest.

Natuurlijk zal ook het Suikerfeest anders gevierd moeten worden door Corona. Er kunnen toch minder mensen bij elkaar komen en waar afgelopen jaren door het mooie weer vaak mensen buiten in de tuin mee konden eten is dat deze week niet haalbaar. Toch wil je graag familieleden blijven zien en dat zal dit Suikerfeest in kleinere groepen moeten.

Luister hier het hele interview terug dat de DJ’s Jasper de Bruijn & Steffie van Lamoen hadden met Ahmed van de Houtense Moskee en hoor als uitsmijter wat er gegeten gaat worden tijdens het Suikerfeest:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love