Het geluk van Houten

14 juli 2013

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Het geluk van Houten

Houten is gemaakt op de tekentafel.

Het lijkt goed gelukt want het is prettig wonen in Houten, vinden inwoners. Een viertal professionals legden in de jaren zeventig en tachtig de basis voor het ontwerp. Eén van hen was Robert Derks. Rond zijn afscheid was op 5 juli 2013 een symposium.
Een dag lang maakten politici, burgers, wetenschappers en stedelijke professionals de balans op van de suburbane modelstad Houten. De werkbijeenkomst vormt de opmaat voor een brede stedelijke discussie over de toekomst van Houten. De uitdaging waar de netwerkstad voor staat is om enerzijds haar waarde als suburbaan woonklimaat te behouden en anderzijds te kunnen vernieuwen om vitaal te kunnen blijven. Hoe anticiperen burgers, overheid en bedrijven op ecologische, economische en demografische veranderingen binnen en buiten de grenzen van de gemeente Houten.
De dag werd georganiseerd naar aanleiding van het vertrek van de stedenbouwkundige Robert Derks, die bepalend is geweest voor het concept en de uitvoering van Modelstad Houten. Robert Derks was veertig jaar intensief betrokken bij de stedenbouwkundige ontwikkeling van Houten.
Derks roept de gemeente vandaag nogmaals op om de bomen aan de buitenkant van de rondweg te vervangen. Een ander idee wat werd geopperd: er zou een boulevard moeten komen waar naast fietsen en voetgangers ook auto’s gebruik van kunnen maken en waar winkeltjes en café’s komen. Bijvoorbeeld op de Molenzoom of tussen het oude Dorp en het Rond.
Herman Geerdes, wethouder ruimtelijke ontwikkeling, nam op het einde van de dag het eerste exemplaar van de publicatie van Robert Derks: in ontvangst: Ontwerpen aan Houten, het groen omarmd.
Modelstad Houten beschrijft in essays en in portretten van belangrijke onderdelen van de stad het verhaal van een dorpse stad. In Het Groen Omarmd geeft stedenbouwkundige Rob Derks zijn verhaal van het ambachtelijke ontwerp. Hoe Houten is “designed for all” (alle gebruikers hebben een plek gekregen) en hoe het groen daarin een prominente plaats kreeg. De dubbelpublicatie is in een cassette verkrijgbaar in de boekhandel en bij de uitgever www.uitgeverijblauwdruk.nl (ISBN: 978-90-75271-41-6  € 44,50).
Een beeldverslag in drie delen: 1. een impressie van de dag; 2. interviews met professionals; 3. het gedicht als samenvatting.

[mh_media type=video]


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love