Herinrichting Schalkwijker Buitenwaard

27 mei 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Herinrichting Schalkwijker Buitenwaard

waar nu nog koeien grazen moet een gevarieerd natuurgebied ontstaan

Staatsbosbeheer ontwikkelt in samenwerking met de gemeente Houten, Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap een prestigieus project om een gevarieerd natuurgebied tot ontwikkeling te laten komen.

De verwachting is dat de hoger gelegen delen in het gebied zich zullen ontpoppen tot kruidenrijk grasland en weidevogelgebied. Andere delen zullen moerassiger worden en daarmee buitengewoon geschikt om watervogels tot leefgebied te dienen.

De Schalkwijker Buitenwaard ligt in de gemeente Houten ten westen van Wijk bij Duurstede en meet 67 hectare. Waar de Steenwaard aan de Lek, inmiddels een begrip is voor natuurliefhebbers zo zal in de toekomst de Schalkwijker Buitenwaard van eenzelfde betekenis zijn.Daartoe zal 460.000 kuub klei afgegraven worden en een geul worden gegraven die op de Lek aansluit. De afgegraven klei die uit het te ontwikkelen gebied gewonnen wordt zal over water worden vervoerd naar steenfabrieken. Met levering van de klei aan de industrie krijgt het project een flinke financiële injectie.

Over het project laat boswachter Chris Hartman op de website van Staatsbosbeheer weten: “Omdat het water in de geul veel minder hard stroomt dan in de rivier, gaan veel vissen hier gebruik van maken om te paaien en hun jongen op te laten groeien. Dit trekt weer allerlei vogels en zoogdieren aan. Wellicht dat de bever hier een plekje weet te vinden en we hopen ook op de otter. Voor de weidevogels die er nu zitten, blijft ook voldoende grasland beschikbaar.”

Het concept ontwerp voor deze ingrijpende operatie ligt als sinds 2018 op tafel. Het definitieve ontwerp heeft twee jaar op zich laten wachten. In de tussenliggende tijd is gewerkt aan de nodige vergunningaanvragen. Het hele proces om tot de start van het project te komen heeft nog eens jaren in beslag genomen, maar nu zijn de graafmachines aan het werk begonnen. De werkzaamheden zijn uitgesmeerd over een periode die mogelijk zeven jaar in beslag zal nemen. Omdat het gebied gefaseerd ontgonnen wordt krijgt de natuur tussentijds kans zich te ontwikkelen.

Het werk wordt uitgevoerd door Delgromij BV dat op 1 mei met een feestelijk moment gestart is met het afgraven van de klei.

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love