Haarlemmer zonnewarmteproject ook in Houten?

11 november 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Haarlemmer zonnewarmteproject ook in...


Haarlem heeft een zonnewarmteproject opgezet waarbij een wijk gefaseerd gasloos wordt. Bewoners wekken zelf energie en warmte op met PVT panelen. De warmte wordt ’s zomers in de bodem opgeslagen en in de winter opgehaald en met een waterwarmtepomp verwarmd naar 55 graden. Om te verkennen of dit ook voor meerdere Houtense wijken een goed idee is, organiseerde EnergieRijk Houten een informatiebijeenkomst.

Actieve bewoners in wijken, vrijwilligers van EnergieRijk Houten, de warmtedenktank, gemeente Houten en Woonin waren uitgenodigd bij de presentatie van Eelco Fortuijn over het Haarlemse project, in de raadszaal.

Interessant concept voor Houtense wijken?
Coördinator Katrin Larsen is enthousiast over het concept. “Het Haarlemse zonnewarmteproject is gasloos en erg energiezuinig. Dat is niet alleen fijn voor CO2-uitstoot en je portemonnee, maar ook erg handig om dreigende netcongestie te voorkomen. Het heeft geen grote, lawaaierige unit aan je huis en geeft de mogelijkheid tot koelen in de zomer. Meedoen is mogelijk als je minimaal een label C woning hebt. En dat hebben de meeste woningen in Houten. Bovendien kunnen bewoners gefaseerd overgaan.”

Goed voorbeeld doet goed volgen

Eelco Fortuijn, projectleider energietransitieproject Haarlem, kwam het zonnewarmte project toelichten. “De zon is de beste bron en de aarde de beste accu. Ik kom uitleggen hoe het werkt en wat de eerste stappen zijn die je moet zetten als je dit initiatief wilt starten in jouw wijk.”

Stip op de horizon nodig
Katrin Larsen: ”Houten wil in 2040 energieneutraal zijn. Dat is een grote opgave. Bewoners hebben een stip op de horizon nodig. Welke warmte-oplossing gaat het worden in de wijk? Dat bepaalt namelijk de weg er naar toe, welke keuzes je maakt als bewoner op gebied van opwek op eigen dak, isolatie en ventilatie.

Bewoners nemen initiatief
Het mooie van een oplossing als het zonnewarmtenet is dat wijkbewoners dit samen doen. Ook (ver)huurders kunnen meedoen. Het is een coöperatief, bottom up project vanuit bewo-ners. Natuurlijk wordt de gemeente ook betrokken. EnergieRijk Houten wil deze optie met bewoners, gemeente en Woonin verkennen. Al met al een zeer interessant idee voor Houten!”

Bezoekers van de avond stelden vele en ook kritische vragen. Na afloop bleek er veel en-thousiasme te zijn om deze oplossing nader te verkennen.

Meer informatie: www.zonnewarmte.nl


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love