Haan weer trots op toren terug

1 september 2017

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Kerken
  6. /
  7. Haan weer trots op...

https://www.youtube.com/watch?v=39XifnPQv6g&t=1s

Op 31 augustus om 11 uur plaatst pastoor F. Hogenelst de gerestaureerde haan terug op de kerktoren van de Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming kerk. Hiermee komt een eind aan de restauratiewerkzaamheden van het uit 1885 daterende rijksmonument aan de Loerikse weg. in Houten.

Het terugplaatsen van de haan op de 45 meter hoge torenspits gebeurt met een hoogwerker. Geen eenvoudige klus. Het kruis en de haan wegen ruim 200 kg en moeten stevig op hun plaats worden gezet. Pastoor Hogenelst, heeft ondertussen enige ervaring met werk op hoog niveau. Op 20 juni zette hij ook al de opnieuw vergulde haan op de kerktoren van Bunnik terug op zijn plaats. “Het is toch wel heel speciaal en bijzonder om zo’n klus te mogen helpen klaren. Zo hoog en ‘zwevend tussen hemel en aarde’, dat is best spannend. Maar ook mooi om steeds verder weg te kunnen kijken terwijl je steeds hoger komt. Je ziet het dorp en hoe de kerk daar vaak het middelpunt is. En hoe hoger je komt, hoe meer kerktorens van naburige dorpen en steden je kunt zien. Ondanks het vastgespen in de veiligheidsriemen voelt het heel bijzonder om zo vrij in de lucht te zijn. Bijna bijbels!”

De pastoor is erg voldaan met het resultaat. “Het is goed dat we als gemeenschap onze historische kerken onderhouden, zodat ze hopelijk bewaard blijven voor toekomstige generaties.”
De haan en bol zijn opnieuw verguld met bladgoud. De restauratie is uitgevoerd door het hierin gespecialiseerd bedrijf, Van Wely uit Zevenaar, op advies van Monumentenwacht Utrecht. In 1991 heeft hetzelfde bedrijf de Haan ook gerestaureerd. Destijds is deze door pastor Gerard de Haan opnieuw geplaatst.

Pastoor Hogenelst: “De haan symboliseert voor gelovigen Christus, die ons de weg wijst. De haan kondigt met zijn kraaien het einde van de nacht en het begin van de nieuwe dag en het nieuwe licht aan. De haan maakt de mensen wakker, staat fier overeind met zijn gezicht in de wind, kijkt niet achterom maar altijd vooruit. Zo overwint Christus de nacht van de zonde en dood en wijst Hij de mensen op het Licht van het Christelijk geloof en het eeuwige leven. Ik ben blij dat ik deze haan, die 2,5 maand weg is geweest, nu weer in alle glorie op zijn plek mag helpen zetten. Voordat we de haan omhoog takelen, zegen ik hem ook met wijwater en gebed: een mooi en zinvol gebruik om te laten zien dat we veel zelf kunnen maar dat we óók de zegen van God nodig hebben in ons leven.”

Veel Houtenaren hebben de haan de afgelopen weken gemist en wachten met smart op de terugkomst. Nu de haan is teruggeplaatst kunnen ze weer zien vanuit welke kant de wind waait “en worden ze hopelijk herinnerd aan de mooie symboliek” aldus Pastoor Hogenelst.


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love