Gemeenteraad opnieuw verdeeld over bouwambities

3 oktober 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Gemeenteraad opnieuw verdeeld over...

In de raadsvergadering van donderdag 28 september heeft de Houtense gemeenteraad de doelgroepenverordening aangenomen. Hierin staat dat 66% van alle te bouwen woningen moet bestaan uit sociale huur, middenhuur of betaalbare koop (huizen tot 355.000 euro). De oppositie diende een motie van treurnis in. 

Wethouder Molenaar is trots op deze prestatie: “Er is bijna geen gemeente die zover gaat in betaalbaar bouwen.” Volgens coalitiepartijen ITH, NH, VVD en SGP zet Houten hiermee een nieuwe stap om in de toekomst betaalbare woningen te realiseren.

“Coalitie laat kans lopen op betaalbare woningen voor jongeren en starters”
Voor de oppositiepartijen in de gemeenteraad van Houten gaan deze regels niet ver genoeg. Als projectontwikkelaars ruimt krijgen om huizen te bouwen tot 355.000 euro, zullen zij die ruimte pakken en komen er weinig woningen in de categorie tot € 250.000. Bovendien, zo redeneren D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, PvdA en Houten Anders!, schendt de coalitie hiermee eerdere afspraken. In de door de gemeenteraad vastgestelde woonvisie staat de ambitie om tot 2040 in totaal 4.750 woningen te bouwen in Houten, waarvan 1.250 goedkope woningen in de categorie tot € 250.000. Echter, deze afspraak ontbreekt in de voorgestelde doelgroepenverordening. Daarmee valt volgens de oppositie, Houten in vergelijking met onze buurgemeenten uit de toon, omdat die dat wél hebben opgenomen.

De doelstelling van realisering van 30% sociale huurwoningen voor heel Houten uit de woonvisie , blijft volgens de coalitie wel overeind. “Dit is en blijft de inzet van de coalitie. Wethouder Molenaar zet samen met woningcorporatie WoonIn in op realisering van ruim 1500 sociale huurwoningen tot 2040.”

Motie van treurnis over opstelling wethouder Molenaar (ITH)
De oppositie wil dat ook jongeren, ouderen en starters in Houten een nieuwe woning kunnen vinden. Daarom moeten er volgens haar harde grenzen aan de betaalbaarheid gesteld worden. Tijdens het debat in de gemeenteraad van 28 september met wethouder Molenaar bleek het college niet bereid om in de verordening hard te sturen op het bouwen van 1.250 goedkope woningen. De oppositiepartijen zijn zwaar teleurgesteld in de opstelling van de wethouder en dienden daarom een motie van treurnis in. De motie werd met 14 stemmen voor en 17 stemmen tegen verworpen.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love