Groene enclave in een bedrijvige stad

11 augustus 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Groene enclave in een...

In Houten-Zuid ligt een oase die ongeveer een hectare beslaat, waar een keur aan planten de vrije hand lijkt te krijgen. Lijkt, want de bewoners van ecowijk Mandora zorgen met elkaar met hulp van een hovenier, voor de mandetuin.

“Wie iets met anderen in de mande heeft, heeft gezamenlijk iets in gebruik of bezit”. Iedereen heeft er dus plezier van en ieder draagt naar beste kunnen bij aan dat plezier.

De bewoners van de zesendertig huishoudens die de wijk vormen streven met elkaar naar een duurzame samenleving door zoveel mogelijk aandacht te hebben voor mens en natuur. De verduurzaming is onder andere terug te zien in platte daken die bedekt zijn met sedums. Behalve dat groen zorgt voor verkoeling in de zomer, houden de daken ook regenwater vast. Het water wordt door de dakbedekking op natuurlijke wijze gefilterd en de plantjes dragen bij aan het zuiveren van de lucht. Het opgevangen regenwater wordt gebruikt als spoelwater voor het toilet, de wasmachine en de buitenkraan.

De bewoners van Mandora zijn hecht met elkaar en geven elkaar ruggensteun waar het nodig is. Het buurthuis heeft hierin een belangrijke plek en biedt ruimte voor allerlei activiteiten. Op basis van het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap heeft de ecowijk vorm gekregen. De bewoners zijn met elkaar opdrachtgever. De betrokken uitvoerder heeft daarmee een klus op zijn bord gekregen waarin niets uniform is. Aan ieders woonwens is tegemoetgekomen hetgeen resulteerde in een kleurrijke afwisselende woonwijk met een unieke uitstraling en beleving. Het buurthuis neemt een belangrijke plek in en biedt de ruimte voor allerlei activiteiten.

 


Lees verder

Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love