Extra aandacht aan week van LHBTQI

3 december 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Extra aandacht aan week...

Afgelopen weken stond in het teken van de  LHBTQI. Omroep Houten besteede in het programma speciaal aandacht aan deze thematiek en met name hoe hier in Houten mee wordt omgegaan.

Presentators Bleona Coli en Hilde Schijf hebben het over de LHBTQI+gemeenschap gehad in Houten enmet diverse betrokkenen mooie gesprekken gevoerd.Het is zeker de moeite waard om e.e.a. terug te luisteren in “Uitzending gemist”. Onderstaand een kort overzicht van de inhoud.

Eerste gast was de 18 jarige Britt die , uitleg gaf over waar nu die letters voor staan. Zij behoort zelf ook tot deze groep en heeft er over verteld dat het een grote zoektocht kan zijn. Vaak ontdekken mensen dit over zichzelf als zij in de pubertijd zitten; deze tijd is al lastig en dan ook nog eens ontdekken dat je anders bent. Gelukkig kan er in onze gemeente gerekend worden op begrip en hulp zij deze zoektocht. Zo zijn er op middelbare scholen GSA-groepen en kun je bij Shine in Houten bij het LHBT-café aansluiten.

Bij Shine wordt ook ieder jaar een themavoorstelling gemaakt en dit jaar zou dat zijn met kids uit de LHBTIQ+ gemeenschap. We spraken hierover met Leroy van Vooren, theatermaker en leraar drama. Hij vertelde dat de voorstelling dit jaar geen doorgang kan vinden door alle Covid-maatregelen maar dat er nu gedacht wordt om er een film van te maken. Hij komt bij ons terug als de film er is om ons er over te vertellen. Meer informatie over Shine kun je vinden op hun website: www.shine-houten.nl

Als laatste gast in het eerste uur spraken Bleona en Hilde met Robert Pelleboer, Raadslid van het CDA in Houten. Hij is homoseksueel en vertelde dat het in zijn functioneren eigenlijk geen issue is. Hij is wel meer alert op inclusie en brengt daarbij zijn ervaringen en kennis in. 

In het gesprek heeft men het ook nog even kort gehad over het nieuws dat onze gemeente brieven met een genderneutrale aanhef stuurt. Het voelt inclusief en dat is een mooi gebaar.

In het tweede uur zijn twee interviews die Bleona eerder deze week heeft gemaakt afgespeeld. Ze sprak met transgender Marsja, zij is geboren als jongen. Het was een heel openhartig en interessant gesprek waarbij zij sprak over haar ervaringen als transvrouw.

Daarnaast heeft Bleona ook Koen geïnterviewd. Hij vertelt in het interview hoe zijn moeder reageerde op zijn geaardheid en wat zijn omgeving daarvan vond; Koen is homoseksueel. Ook in dit gesprek werd er heel open gesproken over zijn ervaringen.

De lange intense gesprekken leiden er toe, dat gekozen is de filmrubriek te laten vervallen, maar ook deze zouden over dit thema gaan. Want afgelopen weken is er de IDFA  (International Documentary Film Festival ) geweest, die hier veel aandacht aan heeft geschonken. Dit komt aanbod in uitzending van 8 december. Ook een aanrader om te luisteren.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love