Er zijn alpaca’s, asperges en kersen te vinden bij de vrolijke Wim Oskam.

13 december 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Ondernemen
  6. /
  7. Er zijn alpaca’s, asperges...

In deze barre Covid tijden is het belangrijk om de lokale ondernemers een steuntje in de rug te geven en daarom dat de Dj’s van Enthousiasper iedere week met ondernemers belt tijdens het item Fietsen voor mijn eten. Deze week spraken de Dj’s Jasper & Steffie fruitteler Wim Oskam van Wim Oskam Fruit om te leren wat er nog meer geteeld wordt in Werkhoven.

De vrolijke Wim vertelt graag over zijn bedrijf en laat direct weten dat hij bijna alles “behalve bananen en mandarijnen” teelt. Waarbij het telen van kersten echt zijn ding is en dat er verder ook aardbeien, peren en appels op zijn land te vinden zijn.
Door de winter zou je geneigd zijn om te denken dat Wim zich vooral bezig kan houden met de aankomende feestdagen maar niets is minder waar! Hij is hartstikke druk met de voorbereiding op een nieuw fruitseizoen.
Zo moet Wim een aantal van de schermkappen die boven de kersenbomen staan vervangen en omdat dit de oppervlakte heeft ter grootte van zes voetbalvelden is hij wel even bezig.

Los van fruit teelt Wim ook asperges en dat is op zich wel uniek aangezien deze groeten vooral veel in Limburg geteeld worden.
Hij is, samen met iemand in de Bilt, de enige teler die in de provincie van Utrecht en dat valt te verklaren omdat de grond  in onze omgeving niet geschikt is door de klei waar de bodem uit bestaat. In Limburg en Brabant zijn veel lichtere zandgronden waar de asperges makkelijker geteeld kunnen worden en makkelijker te steken dan hier het geval is.

Wim heeft het geluk gehad dat hij een gedeelte van zijn boomgaard, die uit opgebrachte grond opgemaakt was, om kon vormen tot een aspergeveld. De klei die in de grond zit geeft de asperges uit Werkhoven nog meer smaak. Daarnaast is de versheid van zijn product het grote voordeel van Oskam. “De dag nadat wij steken ligt het bij jou op je bord!” aldus Wim.

Naast asperges zijn fruit zijn er ook twee alpaca’s bij Wim op het terrein te vinden. Die heeft hij van een kinderdagverblijf “met een mollen probleem”. Terwijl hij daar de mollen probeerde te mollen, zag Wim de alpaca’s staan. De kinderen van het kinderdagverblijf hadden geen leuke band met de beesten en Wim had er de ruimte voor.
“Ik dacht dat ik hier mijn dochter wel eens een heel groot plezier mee kon doen” en dat bleek.

De beesten zijn een echte aanwinst voor de boerderij omdat ze heel lief en wollig zijn.
Alle kinderen die langs bij de boomgaard komen zijn gek op de mannetjes die er staan.
Dus kom gerust eens langs bij de teler op de Werkhovenseweg 19A waar de fruitautomaat (met iedere dag vers fruit) van 07:00 tot 21:00 geopend is. Bezoek anders de website van de teler via www.wimoskamfruit.nl en leer wanneer je het beste kersen kunt eten.

Luister daarnaast het interview dat Wim afgelopen zaterdag tijdens Enthousiasper had met Jasper & Steffie via deze link:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love