Nu op Houten FM:
Er is aandacht nodig voor het juist gebruik van antibiotica
15 november 2021
Bij het radioprogramma Enthousiasper besteden de DJ’s zoals iedere week aandacht aan een dag of moment van de week. Deze week staat in het teken van de Europese dag van aandacht voor antibiotica en dat blijkt een belangrijke dag te zijn! Aldus Roos Broekman, die presentaties geeft aan huisartspraktijken over juist gebruik van antibiotica.
Wij, als mens, zijn nog niet zo lang bekend met antibiotica. Het is namelijk pas rond de tweede wereldoorlog ontdekt door de arts Alexander Fleming. Antibiotica zijn geneesmiddelen die bacteriën doden of hiervan de groei remmen en sinds de ontdekking is het medicijn niet meer weg te denken uit de dokterspraktijk. Het medicijn wordt onder andere voorgeschreven bij een urine infectie, een luchtwegen infectie maar ook bij bijvoorbeeld een SOA.
Het medicijn is eigenlijk per toeval ontdekt! In 1928 vond Fleming, die onderzoek deed naar schimmels, tijdens het opruimen van zijn laboratorium een vergeten Petri schaaltje. In dit schaaltje blijkt penicilline te zitten waarvan Howard Florey en Ernst Chain in 1940 uiteindelijk een medicijn weten te maken.
Tijdens de Europese dag van aandacht voor antibiotica staat informatievoorziening over het resistent worden voor het medicijn hoog op het programma. Naast bijvoorbeeld allergische reacties is een van de nadelen van antibiotica is dat de bacteriën er resistent tegen kunnen worden. Een bacterie wordt resistent genoemd wanneer het antibiotica eerst wel werkte maar na loop van tijd niet meer werkt.
Dit kan gebeuren wanneer er antibiotica wordt voorgeschreven terwijl dit helemaal niet nodig is. Het medicijn werkt niet tegen schimmels of virussen (zoals het Covid-19 virus) en het gebruik ervan werkt dan uiteindelijk antibiotica resistentie in de kaart.
Roos geeft aan dat ze verder vooral ziet dat antibiotica ten onrechte wordt uitgeschreven bij luchtweginfecties of bij voorhoofdsholteontstekingen.
Het menselijk lichaam kan bacteriën, virussen en schimmels vanuit zichzelf al goed bestrijden. Alleen wanneer je heel erg ziek bent, of wanneer je chronische aandoeningen hebt waardoor je lichaam niet goed meer voor zichzelf kan opkomen. Echt alleen dan is een antibioticakuur nodig en kan het belangrijk zijn om een patiënt mee te behandelen, aldus Roos.
Via www.thuisarts.nl kan nog veel meer informatie teruggevonden worden over antibiotica en het op een verantwoorde manier gebruiken hiervan. Ook kan je via deze link het hele interview terugluisteren dat afgelopen zaterdag tijdens de Enthousiasper radioshow opgenomen is.