Effe er op uit -3-

19 juni 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Effe er op uit...

Dit is alweer het derde artikel met een aantal tips, om een zondagmiddag leuk en tegen aanvaarbare kosten door te brengen. Startpunt in de uitjes is het centrum van Houten, het gemeentehuis. We zoeken het ditmaal niet zo ver weg, uiterlijk 10 à 11 kilometer en ook dan is het weer verrassend, wat je op je fiets of e-bike allemaal kunt tegenkomen.

Staand tussen gemeentehuis en de fontein gaan we via de Dijkhoeve naar de zijkant van Houten. We fietsen dwars door de Hoeven en komen uiteindelijk bij de Wulven uit. Je rijdt dan richting Utrecht langs de voetbalvelden. Vlak voor je de A27 over gaat sla je rechts af en rij je langs Jongerius, het Fort en de Zilfia’s hoeve binnendoor richting Amelisweerd. Daar aangekomen ga je de Koningsweg links op en vervolgens rechtsaf langs Kampong. Maar voor je hier bent is op de hoek van Koningsweg en laan van Maarschalkerweerd heb je een Alternatieve Tuin en Brocantemarkt. De Meilandjes zouden he een paradijs vinden. Je kunt er even neuzen.

Maar verderop aan de laan van Maarschalkerweerd heb je “de Moestuin”. In het kort is oorspronkelijk een terrein kloostergrond, waar monniken het gebied in cultuur brachten en onderdak boden aan zieken en melaatsen. Honderden jaren later werd het een stadskwekerij van de Gemeente Utrecht, om in 2002 ruimte te maken voor biologische tuinderij De Moestuin (Laan van Maarschalkerweerd 2, 3585 LJ Utrecht). Hier is veel te zien:

Op de 2,5 hectare grote tuinderij worden zo’n 60 verschillende (oude en bijzondere) gewassen geteeld op biologische wijze, die deels worden verkocht in de aangrenzende Moestuinwinkel, en ook worden verwerkt in het Lunchcafé en onze feest- en vergaderlocatie De Oranjerie. Er is ook een speeltuin voor de kinderen.

Vervolgens gaan we het Universiteitsterrein op en rijden door tot de Hortus Botanicus op. Ga naar de website www.uu.nl/botanischetuinen, om van tevoren te bepalen, wat je gaat zien. Het is veel en je zal een keuze moeten maken. De toegang is 8,50 euro (€7 voor 65 plus), maar en voor houders van een U-pas 3.50 euro. Ook hier is de mogelijkheid van rustmomentje op het terras.

Op de terugweg kun je bij het zwembad “kromme Rijn”, prachtig gerenoveerd, nog kanoën. Het heet “de Rijnstroom” ( Weg naar Rhijnauwen nr 2, 3584 AD Utrecht)

Zij verhuren vele verschillende kano’s; canadezen, roeiboten, elektroboten, sup’s, steppen en fietsen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld met de kano tot pannenkoekhuis Rhijnauwen en op de step terug.

Uitgaande dat we hier altijd terugkomen fietsen we dezelfde weg terug tot de Koningsweg, maar gaan niet de Mereveldseweg op, en blijven op de Koningsweg richting Bunnik, met na 1 kilometer een prachtige kersenboomgaard met terras. Daarna via Vechten richting huis.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love