Een tentoonstelling over corona en besmettelijke ziektes in het Schalkwijks Museum

12 april 2022

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. Een tentoonstelling over corona...

Ieder week besteden de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper aandacht aan een nieuwsbericht van de week. Deze week staat in het teken van de Nationale Museumweek en daarom dat Jasper & Steffie contact zochten met het nieuwe Schalkwijkse Museum Dijkmagazijn de Heul! Ze spraken met Christ die direct een oproep deed voor spullen die in het museum tentoongesteld kunnen worden.

Sinds 27 maart is het officieel! De deuren van het Schalkwijkse Museum Dijkmagazijn de Heul zijn weer voor het publiek geopend. Het museum dat sinds jaar en dag in het teken staat van de geschiedenis van Schalkwijk en Tull en ‘t Waal. In dit museum zijn verschillende attributen te vinden die met de geschiedenis van deze twee dorpen te maken heeft zo nu en dan ook van de omliggende plaatsen zoals Houten en ‘t Goy.

“De geschiedenis van deze attributen start bij de tijd van de Romeinen en loopt door de jaartelling heen door tot afgelopen jaar” Aldus Christ.

Hoogtepunt van het museum is toch wel de maquette van het kasteel van Schalkwijk. Het gaat hierbij om een anderhalve meter groot schaalmodel van één op honderd dat is gebouwd door een vrijwilliger die betrokken is bij het museum. De maquette bevat naast het kasteel ook het omliggende terrein waarbij de grachten en de huidige tuin van Jonkheer Ram niet vergeten zijn. Naast de maquette is het gebouw aan de Provincialeweg 70 in Schalkwijk eigenlijk ook al gewoon de moeite waard om langs het museum te gaan. Het gebouw dat in 1853 gebouwd is, kent een rijke geschiedenis als hoofdmagazijn van het hoogheemraadschap Leemdijk-Bovendams. Het is daarmee de plek waar jaren geleden de zandzakken, de kruiwagens, de planken en schoppen bewaard werden om de dijk te herstellen.

Het museum zoekt altijd nieuwe spullen om tentoon te stellen: “Wij zijn altijd geïnteresseerd in spullen die met het dagelijks leven uit de omgeving te maken hebben maar nu zijn we bezig met een tentoonstelling over corona en besmettelijke ziekten waar wij nog spullen voor zoeken” aldus Christ. Belangrijk is te vermelden dat het hierbij dus niet alleen gaat over de laatste covid-19 pandemie. Voor dit deel van de tentoonstelling heeft Christ inmiddels een aantal mondkapjes met daarop foto’s van Schalkwijk ontvangen en exemplaren van de fanfare van Schalkwijk.

Het museum is alleen op de laatste zondag van de maand geopend. Aankomende editie is daarmee op zondag 24 april waarbij het museum van 11:00 tot 16:00 geopend is. Soms wil het museum haar deuren open doen voor bezoeken vanuit de basisschool. Bezoek het museum tijdens de 30 of 29 andere dagen van de maand gerust online via www.museuminschalkwijk.nl of luister het interview terug dat Christ afgelopen zaterdag met de Dj’s van Enthousiasper had terug via deze link:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Bijna Weekend

20:00 22:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love