Een samenleving voor iedereen

1 juli 2017

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Politiek
  6. /
  7. Een samenleving voor iedereen
https://www.youtube.com/watch?v=E47FDYXTBlY&feature=youtu.be

Hoe voelt dat eigenlijk, om niet mee te kunnen doen in de samenleving? Om beperkt te worden in je mogelijkheden? Als je niet kunt zien, in een rolstoel zit, je geheugen je in de steek laat of als je een dagje ouder bent?  Om dit te kunnen ervaren en om hierover na te denken, organiseert Gemeente Houten 26 juni 2017 een avond over “inclusie”. ‘Iedereen doet mee’, dat is het motto van de gemeente Houten. Maar voor sommige mensen is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Voor mensen met een handicap of beperking bijvoorbeeld. Ook ouderen kunnen soms minder makkelijk mee in onze samenleving. Sinds 2016 is het internationaal verdrag over de rechten van personen met een handicap van kracht. Hierin staat dat mensen met een beperking net als andere mensen moeten kunnen genieten van alle mensenrechten en fundamentele vrijheden.

Josje Hillenaar (coach voor opgroeien met een beperking), die de avond leidt, heeft hier een duidelijke visie op. “Iedereen moet mee kunnen doen. Mensen hebben hier, naast de overheid, ook een eigen verantwoordelijkheid in.”. Jean-Pierre Wilken (lector participatie zorg en ondersteuning Hogeschool Utrecht) staat stil bij wat goed samenleven inhoudt. “Je kunt langs elkaar heen leven of besluiten wel met elkaar op te trekken. Je kunt elkaar tegen komen bij het sporten of in het culturele leven. De vraag is of je dan dat extra stapje wil zetten om de ander echt te ontmoeten. Je hebt die ander nodig, maar je kunt ook iets betekenen voor de ander. Speciaal kijken we bij inclusie naar mensen die niet zo makkelijk meedoen in de samenleving. Hoe kunnen we met hen verbinding maken en hoe kunnen ze ook iets betekenen voor een ander? Dat is belangrijk voor welzijn en gezondheid. Het is voor mensen bij verenigingen bijvoorbeeld goed als zij een extra oog hebben om mensen erbij te halen die misschien niet zo gemakkelijk meedoen.”

Jocko Rensen (wethouder Welzijn en Volksgezondheid gemeente Houten) geeft aan hoe belangrijk het is als je net iets anders in elkaar zit om mee te kunnen doen. “Het is geen zaak van gemeente en organisaties alleen, maar van alle inwoners in Houten. Zie je mensen waarvan je denkt, dat is ook interessant voor hem of haar, nodig die dan eens uit om mee te gaan doen. Maak de drempel lager. Voor sommigen is het zetten van zo’n eerste stap al heel lastig. Help daar dan bij. Laat iemand zich welkom voelen.”

Gelabeld als

Meningen van de lezer

Laat een reactie achter


Lees verder

Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love