Een bezorgde bewoner uit Houten aan de telefoon over het AZC aan de Essenkade

2 mei 2022

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. Een bezorgde bewoner uit...

Iedere week houden de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper zich bezig met verschillende nieuwsfeiten uit de regio. Deze week spraken Jasper & Steffie met bezorgde bewoonster Felicitas Speth von Schulzburg over de 100 asielzoekers die voor vijftien jaar geplaatst gaan worden in een AZC complex met wooncontainers aan de Essenkade.

Al geruime tijd speelt de gemeente Houten met de gedachte om vluchtelingen een (tijdelijk) onderkomen te geven op het terrein van het voormalige kantoorpand van AD Utrechts Nieuwsblad aan de Essenkade in Houten.
Inmiddels is duidelijk geworden dat deze plannen serieuze vormen hebben gekregen en dat er de aankomende jaren maximaal 100 vluchtelingen geplaatst gaan worden. In het Wegener gebouw zullen volgens de gemeente verschillende maatschappelijke instellingen gevestigd worden zoals: de Voedselbank, het Doorgeefluik en de Krachtfabriek. Initiatieven die op dit moment op (tijdelijke)plekken in Houten zitten die nu weer gebruikt kunnen worden voor woningbouw.
Felicitas heeft haar twijfels over de gehele situatie en spreekt haar zorgen uit tijdens de Enthousiasper uitzending van zaterdag 30 april. “Ik spreek hier niet meer alleen namens mijzelf” aldus Felicitas die aangeeft wakker te zijn geworden na het bezoek aan de gemeenteraadsvergadering van eind april en nu vooral met veel onduidelijkheid over de gehele situatie zit.

“Wij hebben een brief gekregen waarin staat dat er op het parkeerterrein van het oude kantoorpand een dependance komt van een azielzoekerscentrum dat gerund wordt door het COA en voor vijftien jaar een plek moet bieden aan mensen uit Ter Apel” geeft Felicitas aan. Om hier later aan toe te voegen dat ze er zeker begrip voor heeft dat deze mensen een onderkomen moeten krijgen maar dat ze zich hard op afvraagt of het industrieterrein in Houten hiervoor de juiste plek is. Dit omdat er in haar ogen twijfels zijn over de menswaardigheid van de opvang die hier gecreëerd gaat worden. Tijdens de gemeenteraadsvergadering (waarbij een afgevaardigde van het COA aanwezig was) werd duidelijk dat de bewoners onderverdeeld worden in twee type containerwoningen. Het gaat hierbij om honderd woningen voor asielzoekers en honderdvijftig woningen voor mensen die (om uiteenlopende redenen) met spoed onderdak nodig hebben.

Volgens Felicitas is het geen goed plan om deze twee groepen bij elkaar te stoppen en al helemaal niet omdat er een onderscheid in de containers gemaakt gaat worden. Volgens Felicitas krijgen de asielzoekers een basic container zonder eigen sanitaire voorzieningen waarbij ‘overburen’ luxere containerwoningen krijgen waarbij wel de sanitaire voorzieningen aanwezig zijn. Felicitas wil benadrukken dat dit volgens haar tegen het bestemmingsplan ingaat dat voor dit gebied geldt maar vooral dat er op dit industrieterrein helemaal geen voorzieningen zijn om 250 mensen op te vangen. “Er is hier na 17:00 niets meer voor deze mensen op het industrieterrein waarbij er ook geen toezicht is aangezien de politie vanuit Nieuwegein aan moet komen rijden wanneer deze gebeld wordt” aldus Felicitas die zich als bewoonster van de aangrenzende wijk de Campen onveilig voelt om in de avond haar hondje uit te laten. “al deze mensen hebben als enige doorgangsroute het tunneltje dat direct naar de Campen gaat richting de Plus” benadrukt Felicitas die zich ook zorgen maakt over de, in haar ogen, onvolledige informatie voorziening van deze situatie.

Zo gingen er volgens Felicitas veel buurtbewoners vanuit dat het hier om Oekraïnse vluchtelingen zou gaan maar dat deze inmiddels in Houten Zuid opgevangen zijn. Op 10 mei is er over de komst van het AZC nog een belangrijke vergadering in de gemeenteraad gepland waarbij een beslissing zal vallen over dit vraagstuk. Felicitas vraagt de gemeente enerzijds om meer en duidelijke informatie maar anderzijds ook om deze beslissing uit te stellen om de bezorgde bewoners van de wijken de Campen, de Borchen en de Gaarden meer lucht te geven. Luister het hele interview van afgelopen zaterdag terug via deze link:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love