Droomstart voor BloeiZone ‘t Goy

30 oktober 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Droomstart voor BloeiZone ‘t...

Inwoners ’t Goy zetten BloeiZone op de kaart met hulp van Europa, gemeente en provincie

Tussen Houten en Wijk bij Duurstede ligt ’t Goy. Een gastvrij dorp waar je fijn kunt wonen, wandelen, fietsen en proeven van lokale agrarische producten en goed kunt ondernemen. De afgelopen jaren  hebben veel mensen uit Houten en omstreken ’t Goy ontdekt. Ze komen naar ’t Goy voor de sfeer, ontspanning en rust. Zij genieten wandelend of fietsend van de bloesem en de groei van het fruit, pikken een terrasje, brengen hun kinderen naar basisschool De Boogerd of nemen deel aan het rijke verenigingsleven van het dorp. De inwoners van ’t Goy heten ze graag welkom in hun BloeiZone. Met het merk  BloeiZone bouwt ’t Goy aan haar lokale voorzieningen, wordt geïnvesteerd in ontspanning en het verenigingsleven, wordt de eigenheid van ’t Goy versterkt en de duurzaamheid bevorderd.

Samen werken aan de BloeiZone
Donderdagavond 26 oktober zat de grote zaal van dorpshuis De Ploeg vol en is er hard gewerkt om het merk ‘BloeiZone’ uit te bouwen. Meer dan 60 inwoners kwamen op deze natte herfstavond bij elkaar om zich in te zetten voor hun dorp en de BloeiZone uit te bouwen. Waar komt die passie voor de bloeizone vandaan? Simone Agterberg, initiatiefnemer van de BloeiZone, beantwoordt die  vraag: ‘In de wereld zijn vijf gebieden waar mensen gemiddeld gezonder zijn en ouder worden. Dat zijn Blue Zones. Er is onderzocht hoe het komt dat mensen daar ouder worden. Het blijkt dat  mensen daar o.a ontspannen, maar actief leven, onbewerkt eten en vooral omzien naar elkaar. Erg inspirerend en daar zijn we in ’t Goy mee verder gegaan. Met een Nederlandse vertaling en een knipoog naar de bloesem die in het voorjaar in ons dorp te bewonderen is. Zo kwamen we op ‘BloeiZone ’t Goy’ en vanavond gaan we dat met de inwoners van het dorp verder uitbouwen’.

Subsidie voor project BloeiZone
Stichting De Ploeg (beheerder dorpscentrum) en Stichting Mooi ’t Goy (bevorderen leefbaarheid) hebben samen het initiatief genomen om bij Europa, de gemeente en de Provincie subsidie aan te vragen om de ‘BloeiZone’ te versterken. Er is in totaal € 150.000 subsidie toegekend met de afspraak dat het dorp in tijd en geld eenzelfde bedrag investeert. Met de subsidie wordt geïnvesteerd in vier projecten: het dorpshuis, een bloeizone-pad die het oude en het nieuwe ’t Goy aan elkaar verbindt, het verenigingsleven en het op de kaart zetten van het merk Bloeizone. Frank van Rijn, bestuurslid van Stichting De Ploeg, vertelt over het eerste project: ‘met deze subsidie gaan we de zalen aantrekkelijker maken, ons gebouw verduurzamen, een nieuwe workshopkeuken en een buitenterras realiseren. Straks hebben we een huiskamer waar je elke dag binnen kunt lopen om bij te kletsen en samen koffie te drinken’.

Samen met de inwoners
Hans Miltenburg, voorzitter van Stichting Mooi ’t Goy, vertelt hoe ’t Goy dit gaat aanpakken. De Ploeg en Stichting Mooi ’t Goy hebben een flinke klus op zich genomen. Europa stelt strenge eisen aan het toekennen van de subsidie en we moeten dit echt goed aanpakken. We hebben daarom een project ingericht met projectrekkers en we betrekken het hele dorp bij de uitvoering. Daar zijn we heel 2023 en 2024 zoet mee. Henni Bunnik, die ons ook heeft geholpen met het opstellen van de ‘Agenda voor de toekomst van ’t Goy’, is onze externe projectleider. Simone en hij vormen samen de motor van ons project. Vanavond betrekken
we het dorp bij de vier projecten. We inventariseren welke ideeën er leven en op welke wijze mensen willen bijdragen aan het project. De komende tijd worden er werkgroepen ingericht en gaan we samen aan de slag’.

Droomstart
Aan vier tafels is donderdag 26 oktober gewerkt aan de projecten. Het stroomde ideeën en inwoners stapten in de werkgroepen die ter plekke werden gevormd. Hennie en Simone noemden het een droomstart. ‘Vooraf hadden we gerekend op 20 deelnemers voor deze avond. We zijn super blij dat met deze opkomst. Dat past helemaal in de BloeiZone die we voor ogen hebben. Samen bouwen we verder aan ons dorp’, aldus Simone.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love