Nu op Houten FM:
Digibeten zijn de nieuwe paria’s
7 mei 2021
Paria, waar komt het woord vandaan? Het komt uit India, waar een zogenaamde kastenstructuur bestaat. Net zoals vroeger bij ons de adel, met allerlei lagen en onderin het klootjesvolk. Zo heeft India de zogenaamde Kasten, de laagste sport op de ladder, zelfs nog daaronder heb je de paria’s. De ‘niet aanraakbaren’, zij die eigenlijk buiten de maatschappij vallen.
De laatste tijd moet ik hier steeds aan denken, als ik met iemand word geconfronteerd, die niets op internet doet of kan doen. Heel veel van hen zijn of al wat ouder of laaggeletterd. Bij alle digitale communicatie, die in deze tijd steeds vaker voorkomt, lijken zij buiten de boot te vallen.
Het leek het mij raadzaam om eens te onderzoeken over hoeveel mensen hebben wij het nu? Dus, CBS (digitaal) opgezocht, die houden alles bij, dus vast ook dit wel. En inderdaad, alle informatie keurig gerangschikt per leeftijdsgroep.
Deze cijfers heb ik geprojecteerd op de populatie van de gemeente Houten. Dat was een heel gecijfer om het geheel vergelijkbaar te maken. Gemakshalve ben ik er van uitgegaan dat Houten niet veel verschilt van gemiddeld Nederland. Uiteindelijk ben ik uitgegaan van 3 hoofdgroepen vanaf 25 jaar (25-45 jaar, 45-65 jaar, 65 jaar en ouder). Daarnaast ook drie vormen van digitalisering: toegang tot Internet, communiceren via Internet en bankieren via Internet.
Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: tussen de 1.500 en bijna 4.500 inwoners van Houten heeft geen of beperkte toegang c.q. gebruikt beperkt de functionaliteit van het Internet.
Zo’n kleine 10% van de Houtense inwoners blijven dus verstoken van aanvullende digitale informatie of kunnen niet handig bankieren. Waar halen ze dan hun informatie vandaan?
- Televisie en nog eens televisie
- Soms uit de geschreven pers
- Horen van derden, en dat is niet altijd de meest objectieve informatie
En wat betekent dat voor het de participatie, het meedoen in de maatschappij?
Puntsgewijs zal ik een aantal zaken benoemen:
- Bijna alle uitingen verwijzen tegenwoordig voor meer informatie naar het web
- Aanvragen van allerlei diensten wordt lastig
- Afspraken maken moet telefonisch en dat kanaal werkt vaak slecht
- Deelnemen aan panels of enquêtes is uitgesloten
- Zaken regelen bij de gemeente wordt heel lastig
En recent, wat nu als je een digitaal bewijs nodig hebt dat je keurig bent gevaccineerd?
Dit is wat ik bedoel met de nieuwe paria’s zijn onze digibeten. Zij dreigen tussen het wal en het schip te vallen. Ze worden niet meer gehoord en kunnen slechts met grote moeite en vaak met hulp van derden zich staande houden in deze steeds verder digitaliserende maatschappij.