Dierenarts Buitenwereld: diergezondheid niet aangetast. Gemeente weigert naam adviseur en onderliggend advies openbaar te maken.

19 april 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Dierenarts Buitenwereld: diergezondheid niet...

Dierenartsengroep Rivierenland, gevestigd in Culemborg weerspreekt de mededelingen van de Houtense wethouder Jan Overweg over de situatie bij de Houtense kinderboerderij Buitenwereld. Volgens mevrouw F. van Bochove, die de afgelopen drie jaar namens de Dierenartsengroep Rivierenland de vaste dierenarts was voor de door Buitenwereld gehouden landbouwhuisdieren, is er geen sprake van achterstallig onderhoud of aantasting van de diergezondheid, zo laat zij Omroep Houten weten in een verklaring.

Bron: Melissa Oppelaar / Omroep Houten

Afgelopen week meldde wethouder Jan Overweg (CU) dat de gemeente Houten heeft besloten dat een aantal dieren de Houtense kinderboerderij Buitenwereld gaat verlaten. Het gaat om 7 schapen, 2 pony’s, 7 geiten, een varken en een aantal een aantal kleine knaagdieren en kippen. Aanleiding was volgens de gemeente een advies van deskundigen die direct na de overname onderzoek hebben gedaan naar de situatie bij Buitenwereld.

In het Algemeen Dagblad van 14 april 2021 stelde wethouder Overweg ter toelichting op het door de gemeente uitgegeven persbericht dat niet alle dieren van de veestapel blijkens het uitgevoerde onderzoek de benodigde vaccinaties hebben gehad. “Sommige gebitten vroegen om verzorging en de dieren zaten te dicht op een kluitje bij elkaar, wat ziektes in de hand kan werken.” Om die reden is door de gemeente op advies van deskundigen besloten een aantal dieren elders onder te brengen. Omroep Houten heeft op 14 april 2021 aan de woordvoerder van de gemeente gevraagd welke deskundigen dit zij geraadpleegd heeft en of dit advies openbaar kan worden gemaakt. Tot aan het moment van de uitzending had de gemeente daar nog niet op gereageerd.

Dierenarts Van Bochove verklaart tegenover Omroep Houten dat zij kennis heeft genomen van het artikel in het AD, hetgeen aanleiding is om een verklaring af te leggen. In de afgelopen drie jaar heeft zij zowel curatieve- (herstel van ziekte, red) als preventieve zorg verleend.

Van Bochove: “De kinderboerderij is op regelmatige basis bezocht en belde voor zieke dieren. Bij de varkens werd jaarlijks de nagels geknipt en gevaccineerd tegen vlekziekte. Deze vaccinatie is niet verplicht, maar de kinderboerderij besteedde veel aandacht aan het zoönose verantwoord werken.” (Een zoönose is een infectie die van dier op mens kan overgaan, red).

“Ook de schapen en geiten zijn jaarlijks gevaccineerd. Ze zijn op tijd, voor 1 augustus, gevaccineerd tegen Q-koorts. Na het drachtig verklaren van de schapen en geiten zijn deze ook gevaccineerd met Hepotavac-P, tegen zomerlongontsteking en het bloed”. Omroep Houten heeft inzage gehad in een overzicht van de vaccinaties die zijn toegediend waaruit blijkt dat zowel in 2019 als in 2020 verschillende vaccinaties hebben plaatsgevonden in de maand juli.

Dierenarts Van Bochove geeft aan dat er door het bestuur van Buitenwereld ook mestonderzoek werd uitgevoerd om vast te stellen of er sprake was van worminfecties, zodat deze, indien nodig, konden worden behandeld.

In de uitzending van het wekelijkse radioprogramma Daar Hou ik U aan! van omroep Houten reageerde wethouder Jan Overweg op 17 april 2021 op de verklaring van de dierenarts. Presentator John van Amerongen las de verklaring van de dierenarts voor en vroeg meerdere malen aan wethouder Overweg om duidelijk te maken wie aan de gemeente het advies heeft gegeven en of dit advies openbaar kan worden gemaakt. Wethouder Overweg gaf in de uitzending aan dat de gemeente zich wil richten op de toekomst van de kinderboerderij en vanwege de bedrijfsvoering van de kinderboerderij geen aanleiding ziet om bekend te maken welke deskundigen zijn geraadpleegd. De gemeente kiest voor een andere koers voor Buitenwereld, hetgeen volgens wethouder Overweg niet betekent dat het oude bestuur en de wijze van het houden van dieren door het oude bestuur daarmee door de gemeente wordt gediskwalificeerd. Hij deed op zijn beurt een oproep aan het bestuur om de gegevens van inwoners die dieren hebben geadopteerd bekend te maken aan de gemeente zodat er contact met deze mensen kan worden opgenomen. Aan de dierenarts vraagt hij om inzicht te geven in de uitgevoerde vaccinaties omdat die volgens wethouder Overweg niet allemaal zijn uitgevoerd.

Op basis waarvan wethouder Overweg die conclusie trekt blijft echter onduidelijk omdat de gemeente dus noch het advies, noch de naam van de adviseur(s) die worden opgevoerd als onderbouwing voor de te nemen maatregelen bekend wil maken.

Beluister het interview hieronder terug:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love