De wereldwinkel kwam tijdens Keti Koti in actie!

4 juli 2022

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. De wereldwinkel kwam tijdens...

Iedere week spreken de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een lokale organisatie om te onderzoeken wat ze doen omtrent een belangrijke gebeurtenis in dezelfde week. Omdat afgelopen vrijdag Keti Koti gevierd werd spraken Jasper & Steffie met Ginny van de Wereldwinkel in Houten om te onderzoeken op welke manier deze feestdag gevierd werd.

Voordat er gekeken kan worden naar de festiviteiten omtrent Keti Koti is het misschien goed om nog even uit te leggen waar deze dag precies voor staat. Keti Koti betekend ‘Ketenen Gebroken’ en is een feestdag die is ontstaan om de afschaffing van de slavernij te vieren. Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen waarmee op dat moment ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse slaven vrij kwamen. De slavenhouders werden voor elke slaaf met 300 gulden schadeloos gesteld maar de vrijgemaakte mensen kregen niets en moesten (in Suriname) vervolgens op contractbasis hetzelfde werk blijven doen.

‘Het is heel belangrijk dat wij onze geschiedenis kennen’ geeft Ginny als antwoord op de vraag waarom het zo belangrijk is om deze dag heden ten dagen nog altijd te vieren. Bij veel Nederlanders is de rol van het land in de landen waar de tot slaaf gemaakte mensen leefde niet bekend en daarom is een dag waarop deze periode herdacht wordt erg belangrijk. Daarnaast, los van het herdenken, kan er door het herhalen van verhalen op een dag als 1 juli ook geleerd worden van de fouten die vroeger gemaakt zijn. Helaas is er ook tegenwoordig nog spraken van slavernij in bepaalde sectoren in Nederland en behoort dit ook in ons land nog zeker niet tot het verleden. ‘We moeten alert blijven en dat geven we hiermee ook natuurlijk aan’ aldus Ginny.

Ook de wereldwinkel in Houten stond afgelopen 1 juli in het teken van de viering van Keti Koti waarbij de nadruk werd gelegd op speciale acties. “Wij hadden in de wereldwinkel een kortingsactie, die geld overigens de hele week” laat Ginny weten en deze kortingsactie loopt op de slavernij vrije chocolade van Tony Chocolonely. Deze aanbieder van chocolade is het eerste merk chocolade waarbij de producenten van cacao bonen een eerlijke prijs kregen waardoor deze een goed bestaan op konden bouwen en hun kinderen naar school kunnen laten gaan. Wereldwijd zijn er nog heel veel plekken te vinden waar een soort van moderne slavernij plaatsvind en de wereldwinkel vindt het belangrijk om deze geschiedenis te laten zien waarbij de nadruk ligt om ook de problemen die tegenwoordig nog gelden opgelost moeten worden.

Ga voor meer informatie over de wereldwinkel en de speciale acties die er zijn naar de website www.wereldwinkel.nl of de Facebookpagina van de Houtense winkel. Luister daarnaast het hele interview terug dat Ginny afgelopen zaterdag gaf tijdens de Enthousiasper radio uitzending:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love