De meerwaarde van het Omgangshuis in Houten

29 april 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. De meerwaarde van het...

Annemieke Reijnders en Brechtje van Bueren waren te gast in het radioprogramma Welzijn van Omroep Houten en vertelden over de Stichting Het Omgangshuis.

Tijdenlang hebben gezinnen met kinderen in deze Coronatijden bijeengezeten op een paar vierkante meters. Dat kan heel benauwend zijn en leidt in deze tijd ook tot meer scheidingen dan normaal. Nu zijn scheidingen van alle tijden en het leed dat eruit voortvloeit ook. Het leed betreft dan heel vaak de kinderen, want in ongeveer 1 op de 3 scheidingen leidt het tot een vechtscheiding ook wel gecompliceerde scheiding genoemd. En daarbij zijn de kinderen vaak het kind van de rekening:

  • Ze worden ingezet als machtsmiddel
  • Ze zien soms een van de ouders langere tijd niet meer
  • En wat veel erger is, soms wordt een der ouders door de ander beticht van de meest vervelende zaken.

Het gevolg kan zijn, dat een der ouders zijn eigen kind niet meer ziet. Zelfs bezoekregelingen worden genegeerd. Stichting Het omgangshuis biedt hier in de helpende hand. Het is een onafhankelijke stichting, die het mogelijk maakt dat de ouder, die het kind niet in huis heeft, toch zijn kind kan zien. Het gaat voornamelijk voor kinderen onder de twaalf jaar, want boven deze leeftijd mag het kind zelf kiezen wat het wil.

Vaak is het probleem van de weerstand tegen een bezoekregeling gelegen in het feit dat er angst is over de veiligheid van het kind. Daar zit dan gelijk de meerwaarde van het Omgangshuis. Zij bieden de mogelijkheid aan de andere ouder om in een veilige omgeving toch zijn/haar kind te zien. Dat gebeurt dan op zondagmiddag in een aparte veilige omgeving.

Annemieke Reinders van de Stichting Het Omgangshuis legt uit hoe het in zijn werk gaat: ”De locatie is zo ingericht dat de ouders elkaar tijdens het halen en brengen niet ontmoeten. De verzorgende ouder brengt het kind. Als de bezoekende ouder aanwezig is wordt het kind bij hem/haar gebracht en vertrekt de andere ouder. De ouder die het kind gebracht heeft haalt het kind na een uur en drie kwartier weer op. Dan volgt de genoemde procedure in omgekeerde volgorde. De bezoekende ouder vertrekt pas 15 minuten na het vertrek van de verzorgende ouder en het kind. De bezoekende ouder mag de ruimte van het omgangshuis niet met het kind verlaten. Er is doorlopend toezicht”

Stichting Omgangshuis Houten wil ouders en kinderen op deze manier een plezierige en veilige plek bieden.

Meer informatie komt kunt u op de website lezen of luister in ‘uitzending gemist’ van 28 april op onze website het interview terug met Annemieke Reijnders en Brechtje van Bueren.

Men is dringend op zoek naar vrijwilligers om aan de vraag te blijven voldoen.

Lees meer op www.omgangshuishouten.nl of neem contact op via telefoonnummer 030-63 62 442 of e-mail info@omgangshuishouten.nl

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love