De Liniepont vaart weer!

3 mei 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. De Liniepont vaart weer!

Zin in een vaartochtje op de rivier? De Liniepont pendelt in de zomermaanden over de Lek tussen drie verdedigingswerken in de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Werk aan het Spoel, Fort Everdingen en Werk aan de Groeneweg (Schalkwijk). Onze verslaggever René ging op bezoek bij de schippers.

Opstarten seizoen 2021 

De Liniepont heeft overwinterd in de haven De Gouden Ham, aan de Maas bij Nijmegen. De pont valt onder de de stichting Uiterwaarden, de samenwerkende recreatieschappen Gelderland. Vorige week is de pont naar zijn zomerstandplaats gevaren. Dat is de voormalige munitiehaven van fort Honswijk. Toen bleek dat hij stuk is! Wat nu? Niet varen, zoals in 2020, of een vervanging? Liever het laatste. Dat werd het scheepje ‘t Ailand uit Maurik. Iets kleiner, maar dat mag de pret niet drukken! 

Hoe werkt de pont? 

In het voor- en naseizoen vaart de pont alleen in het weekend, in de zomer dagelijks. De vaarten zijn van 10.00-17.15 uur. Aanleggen gebeurt bij fort Everdingen, het Werk aan het Spoel en het Werk aan de Groeneweg. Bij de steiger staat een bord met het telefoonnummer van de Schipper. Even bellen, (Schipper mag ik overvaren?) en dan komt hij je halen om je mee te nemen naar de overkant of naar de volgende halte. Wel met mondkapjes. Voor verdere informatie zie ook de website www.uiterwaarde.nl/pontjes/de-liniepont/

En ik mocht mee….. 

Vandaag zelf een “cruiseje” gedaan met het pontje voor de ervaring. Met Rombout aan het roer, Stephan en Willie als hulp. Allen vrijwilligers. Stephan weet erg veel van de Liniepont. Het is een scheepje uit 1900. Nog met klinknagels in elkaar gezet. Waarschijnlijk is deze ooit gebruikt voor vervoer van landbouwartikelen in Noord Holland. Maar nu is hij stuk. Er is iets gebroken wat gelast moet wordendaarvoor moet hij uit het water. Het mooiste zou zijn als hij naar de Museumwerf in Vreeswijk kan, want erg ver kan hij niet meer varen. Maar helaas is daar op dit moment geen plek vrij. 

Trossen los! ‘t Ailand vaart af. Met de zon op de neus en de wind langs de oren met 8 km/uur naar de volgende haltes. Omdat dit een kleinere boot is kunnen er maar 8 i.p.v. 12 personen mee. De crew is nog even onwennig met het nieuwe scheepje maar wel met praatjes honderduit! Een rondje langs alledrie de aanlegplaatsen duurt een klein half uurtje. 

Tot slot 

Het pontje is niet alleen heel prettig en nuttig, het verbind wandelroutes, komt tegemoet aan de geïnteresseerden in de Hollandse Waterlinie, maar is tevens ook nog een heel leuk en gezellig uitje door het enthousiasme en kennis van de vrijwilligers.  

We duimen voor een repareerplekje in Vreeswijk! 

 

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

12:00 23:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love