Dankzij de Kleine Bezorgdienst kan jij telers helpen om de Hollandse appels te verkopen.

7 november 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Ondernemen
  6. /
  7. Dankzij de Kleine Bezorgdienst...

Iedere week bellen de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een lokale ondernemer tijdens het item Fietsen voor mijn eten. Deze week liep het allemaal iets anders omdat Jasper en Jos met Mark de Jong spraken die de PR doet voor de boerenclub ZLTO en wilde vertellen over hun mooie initiatief: De kleine bezorgdienst.

ZLTO staat voor de Zuidelijke Land en Tuinbouw Organisatie en deze organisatie is de eerste (en daarmee oudste) boerenclub van Nederland. Je kan wel zeggen dat ZLTO een lobby machine voor boeren is en de organisatie maakt promotie voor alle mooie producten en diensten die de boerenbedrijven in Nederland te bieden hebben. Het mag duidelijk zijn dat Mark werkt voor een organisatie die perfect past bij het Fietsen voor mijn eten. Helemaal wanneer Mark vertelt waarom hij met Jasper en Jos aan de telefoon hangt.

Mark spreekt vandaag over de kleine bezorgdienst. Dit is een initiatief dat gestart is met als doel om de Hollandse appels te promoten en dan in het bijzonder de appels die vallen onder de “derde pluk” zoals dat zo mooi genoemd wordt. “Appels worden natuurlijk in verschillende rondes geplukt want niet elke appel is even snel rijp om te plukken” Aldus de Jong die uitlegt waarom er voor appels drie verschillende pluk rondes bestaan. De appels die in de derde ronde geplukt worden staan bekend als de lekkerste appels omdat deze appels het meest rijp zijn en het lekkerste smaken aangezien deze appels (omdat ze als laatst in het seizoen geplukt worden) de meeste zonuren hebben gehad.

Het grote nadeel van deze derde ronde appels is dat de appels wat minder goed te bewaren zijn. “Dit betekend dus dat je zo snel mogelijk met deze appels de markt op moet waardoor je een zo kort mogelijke keten probeert te creëren tussen de teler en consument” vertelt Mark vrolijk verder. Dit is precies de reden waarom De Kleine Bezorgdienst in het leven is geroepen. Iedereen kan mee doen aan dit initiatief door de appels bij de teler te gaan halen en vervolgens deur aan deur te verkopen.

Ga naar de website van de kleine bezorgdienst voor een mooi overzicht van de lokale telers die bij dit initiatief aangesloten zijn en meld je direct aan voor dit mooie initiatief.  Op deze website staan niet alleen de boeren die actief mee doen aan dit initiatief maar ook de automaten die bij de telers op het erf staan waar je deze heerlijke appels kan kopen. Luister via onderstaande link het hele interview terug dat Jasper en Jos afgelopen zaterdag afnamen met Mark de Jong en hoor hem vertellen wat zijn lieveling appel is:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love