Buurtgezinnen Houten is op zoek naar Steungezinnen

14 mei 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Buurtgezinnen Houten is op...

Er staat op zoek in de kopregel, maar bedoeld wordt eigenlijk: “dringend op zoek”. De urgentie bleek uit een gesprek afgelopen woensdag in het radioprogramma “Welzijn Houten”. In dit programma was Marijke van Tiggelen de hoofdgast. Zij is coördinator van Buurtgezinnen in Houten.

Marijke noemde een voorbeeld, een jongetje van 8 jaar, dat met zijn ouders als vluchteling naar Nederland was gekomen. Voor hem zoeken ze voor een enkele keren per week voor een aantal uren een steungezin. Liefst ook met een zoontje van die leeftijd om daar geheel onbekommerd te kunnen genieten, te integreren en wat veel belangrijker is, op een natuurlijke wijze onze taal machtig te worden.

Voor corona tijd was het aanbod en de mogelijkheden veel groter. Toch worden op dit moment nog altijd ongeveer 60 gezinnen geholpen. Verder heeft Buurtgezinnen een goed modus in deze tijd gevonden door onder andere studenten in te zetten voor digitale ondersteuning bij het online naar school gaan.

Hoe gaat het in zijn werk?

Marijke verbindt vraag en aanbod. De eerste analyse is wat er nodig is en welke vorm daarvoor het best zou kunnen werken. Daarna gaat zij op zoek naar een passend steungezin en begeleid zij de kennismaking. Op dit moment staan er ongeveer 80 mogelijke steungezinnen ingeschreven, maar bij een vervulling van al 60 hulpvragen is dat gewoon te krap. De vraag is namelijk heel divers en het steungezien met de juiste kwalificaties moet er maar net tussen zitten. Soms duurt de zoektocht enkele maanden en dat is in sommige situaties te lang.

Meer weten?

Als men meer informatie wil hebben, of wilt aanmelden voor hulp of als steungezin, bezoek dan de website: https://www.buurtgezinnen.nl/waar/utrecht/houten/ , of kijk op  Facebook of Instagram. U kunt ook gelijk met Marijke contact opnemen via marijke@buurtgezinnen.nl of op 06 – 394 02 710.

Een paar uurtjes opvang in de week kan al voldoende zijn. De praktijk heeft uitgewezen dat op deze wijze vaak de jeugdzorg buiten de deur gehouden kan worden.

Buurtgezinnen is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en vriendschappelijk. Vraag- en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de steun. Het kan bijvoorbeeld gaan om een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen. Dat is iedere keer maatwerk. Buurtgezinnen wil voorkomen dat de problemen in een gezin verergeren en eraan bijdragen dat kinderen fijn kunnen opgroeien in hun eigen gezin.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Grand Café Houten

19:00 20:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love