Burgerberaad doet tien voorstellen om Houten duurzamer te maken

7 maart 2024

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Burgerberaad doet tien voorstellen...

Burgemeester Isabella ontving dinsdagavond 5 maart het verslag van Burgerberaad Energie 2040. Het was de afsluiting van het burgerberaad dat op 16 september startte.

Het burgerberaad bestond uit inwoners van Schalkwijk, Houten, ’t Goy en Tull en ’t Waal. De vraag aan Burgerberaad Energie 2040 was: wat moet Houten doen om in 2040 energieneutraal te zijn? Houten is energieneutraal als we in Houten evenveel energie duurzaam opwekken als gebruiken.

Deelnemers leverden een flinke prestatie
Wethouder Paul van Ruitenbeek is blij met de grote inzet van de deelnemers aan het beraad. ”Ze zijn er met vol enthousiasme tegenaan gegaan. Als ik zie wat er nu ligt, dan mogen ze daar best trots op zijn”.
De deelnemers hebben drie zaterdagen met experts en elkaar van gedachten gewisseld en adviezen opgesteld. Deze zijn in stemming gebracht. Een groep van 19 deelnemers heeft de tien adviezen die voldoende stemmen haalden verder uitgewerkt.

Tien adviezen aan de gemeenteraad
Stroom opwekken met zonnepanelen boven fruitbomen is één van de ideeën. Andere voorstellen zijn: zorg dat zoveel en zo snel mogelijk huizen en gebouwen energielabel A hebben. Maak een loket waar inwoners en ondernemers adviezen kunnen krijgen waarmee ze direct aan de slag kunnen. Verder adviseert het beraad te werken aan lokale energieopslag en het opzetten van verschillende publiekscampagnes om inwoners, waaronder kinderen, te stimuleren in hun gedrag energiebewuste keuzes te maken.

Net niet gelukt
De adviezen zouden opgeteld moeten leiden tot energieneutraal Houten in 2040. Dat is niet helemaal gelukt. Dat vindt de wethouder jammer. Hij had als bestuurder graag een advies gehad over hoe Houten in 2040 volledig energieneutraal kan worden. In de adviezen zijn voorstellen gedaan die pas uitvoerbaar zijn als regelgeving is aangepast. Een voorstel over windenergie zou meer zoden aan de dijk zetten, maar dat haalde niet het vereiste aantal stemmen.

Het college van Burgemeester en wethouders gaan ermee aan de slag
Burgemeester en wethouders gaan bekijken of de adviezen van het burgerberaad uit te voeren zijn. Daarna bespreekt zij dit met met de gemeenteraad, die uiteindelijk een besluit neemt. In 2025 stelt de gemeente een nieuw energieplan
op. Hierin kan de gemeente voorstellen van Burgerberaad Energie 2040 opnemen.

Alle adviezen en meer informatie: link.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love