Bij de huisartsenposten is het vijf voor twaalf omdat er hulp nodig is op alle mogelijke vlakken!

17 mei 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Bij de huisartsenposten is...

Iedere week spreken de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper een lokale organisatie betreffende een speciale dag in de week. Afgelopen zaterdag spraken Jasper en Steffie met huisarts Valentijn Deijns over het belang van zijn beroep, de veranderingen die tijdens covid zijn opgetreden en het ontbreken van aanwas van nieuwe huisartsen. Een mooi gesprek met de altijd vrolijke Valentijn!

Aangezien Valentijn al 26 jaar in het vak zit, heeft hij de ervaring om duidelijk uitleg te kunnen geven over het belang van zijn vakgebied. Hij ziet de laatste jaren dat de huisarts steeds vaker geraadpleegd wordt voor vragen over de gezondheid en dat het belang van goede informatie verstrekking hierbij groter wordt. “Samen met de collega’s in de praktijk merk ik dat wij steeds meer vragen krijgen van de mensen over allerlei zaken” aldus Valentijn die hiermee wil zeggen dat de huisarts feitelijk een sleutelrol speelt in de zorg. Zelf probeert Valentijn samen met de andere huisartsen alle vragen zo goed mogelijk op te lossen maar daarnaast verwijzen hij en zijn collega’s ook patiënten door naar het ziekenhuis of de geestelijke gezondheid zorg. “Dit laat wel zien dat je als huisarts een ongelofelijk belangrijke positie hebt” aldus Valentijn.

Iedere huisarts heeft zo zijn aandachtsgebieden en specialisaties. Wanneer er een patiënt binnen komt dan is het fijn dat Valentijn zijn kennis met collega’s kan delen en eventueel een patiënt met hartziektes kan doorverwijzen naar een van zijn collega’s die hierin zijn of haar expertise heeft. “Ik werk in een groot huisartsen centrum en dat is prachtig omdat je elkaar hierdoor kan gebruiken wanneer je een vraag hebt” aldus Valentijn die hierdoor veel met zijn collega’s overlegt over behandeling en vindt dat dit onmisbaar is in het vak. Veel verschillende vragen komen bij een huisarts op zijn of haar bordje terecht waar een goed plan voor bedacht moet worden en dan is het ideaal wanneer er in een overleg nagedacht kan worden over de beste manier van behandelen. “Daar leer ik uiteindelijk ook weer van” aldus Valentijn.

Deijns is blij dat er een wereld huisartsen dag is om zijn werk extra onder de aandacht te brengen. Ondanks dat deze dag eigenlijk totaal niet des huisartsen is aangezien de huisarts van nature totaal niet met zich zelf bezig is of zich bezig houdt met enige vorm van borstklopperij. Toch is het belangrijk om op een dag zoals deze de huisarts in het zonnetje te zetten omdat er tijdens de corona pandemie veel meer druk op het werk van de huisartsen is komen te liggen. De grootste verandering van voor de corona pandemie naar de tegenwoordige tijd is het wegvallen van veel personeel en een bepaalde structuur. Tijdens de pandemie was het voor huisartsen moeilijk om patiënten live te zien en de contacten werden hierdoor beperkt. Valentijn merkt dat er op dit moment een inhaalslag gemaakt moet worden door alles wat in die twee jaar is blijven liggen. “Specialisten hebben een wachtlijst van heb ik jouw daar en de ggz zit al helemaal verstopt” spreekt Valentijn zijn zorgen duidelijk uit. De werkdruk is duidelijk toegenomen maar daar staat helaas tegenover dat de capaciteit enorm gedaald is. Valentijn merkt dit dagelijks in zijn praktijk en doet er alles aan om patiënten toch de zorg te verlenen waar om gevraagd wordt.

Dit is ook de reden dat Valentijn aspirant huisartsen wil oproepen om te bellen naar de praktijk voor werk. “Wij hebben hulp nodig op alle mogelijke vlakken” laat Valentijn duidelijk weten. Er zijn dringend dokters assistenten nodig maar eigenlijk op alle vlakken is er een tekort in deze tak van zorg. Iedereen met affiniteit voor het vak kan zich melden omdat er altijd wel vormen zijn te vinden waarmee de huisartsen geholpen kunnen worden. Het is in ons aller belang dat de huisartsenzorg overeind blijft en Valentijn raadt daarmee iedereen aan om contact op te nemen met zijn of haar huisartsenpost om de zorg overeind te houden. Omdat het werken bij de huisartsenpost op dit moment gepaard gaat met hoge druk heeft Valentijn extra veel respect voor zijn collega’s die zich op dit moment met alle zorg inzetten voor het behandelen van patiënten.

Iedereen die zich affiniteit heeft met het vak en de zorg uit de brand wil helpen kan naar www.zorginhouten.nl waar alle zorgaanbieders in Houten gebundeld zijn om zich aan te melden als hulpverlener. Schroom ook niet om langs te gaan bij de huisartsenpraktijk in de wijk en vraag of jij kan helpen. Jasper en Steffie waren blij om Valentijn afgelopen zaterdag extra in het zonnetje te kunnen zetten en danken hem voor al het harde werk dat er in het verleden en het heden gedaan wordt om Houtenaren gezond te houden. Het hele interview met Valentijn is terug te luisteren via deze link:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love