AZC splijtzwam in Houten

10 december 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Dossier Houten Hub
  6. /
  7. AZC splijtzwam in Houten

Twee groepen, waarvan één groep voor en één groep tegen het voornemen is om als onderdeel van de Houten Hub een AZC in Houten te vestigen, zijn beiden een petitie gestart om de inwoners in de gelegenheid te stellen hun mening te geven. De voorstanders zijn 8 december gestart en de teller staat op het moment (zondag 10:00 uur) van schrijven op 1.641 handtekeningen. De tegenstanders petitie staat al langer online en heeft op dit moment 5.117 handtekeningen. Het begint op een mini referendum te lijken.

Een petitie is niet meer dan een verzoekschrift richting het bevoegd gezag. Het aantal handtekeningen geeft geen nader gewicht aan het belang van de petitie doch zegt natuurlijk wel iets over hoe over dit onderwerp wordt gedacht door de ondertekenaars. Zeker in het geval dat er een petitie voor en tegen een specifiek onderwerp is. Interessant in dit geval is dat de ene groep tegen alleen het AZC is en de andere groep voor het integrale plan is, inclusief de huisvesting van de spoedzoekers en jongeren en drie maatschappelijke organisaties.

Naast de petitie is het verzoek tot een referendum ook nog een optie. Daartoe zijn 2695 handtekeningen nodig om een formele aanvraag in te kunnen dienen. De raad beslist of een referendum daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Op dit moment is er nog geen inleidend verzoek ingediend.

De ‘Nee’ zeggers hebben de gemeente verzocht hun petitie tijdens de raadsvergadering van 12 december in ontvangst te nemen. De griffie heeft dit verzoek op dit moment formeel geweigerd, omdat het onderwerp niet op de agenda van de raadsvergadering staat omdat het college het voorstel voorlopig heeft teruggenomen. De ‘Ja’ zeggers hebben aangegeven op hetzelfde moment hun petitie te willen aanbieden en daarmee een ‘fatsoenlijk tegengeluid’ te willen laten horen. De gemeente is om commentaar gevraagd en gaf desgevraagd aan maandag wederom in overleg te treden met de aanbieders van de petities om hier nadere afspraken over te maken.

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love