Aandacht voor de schrikbarende zelfmoordcijfers van 2021 tijdens Blue Monday

16 januari 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Aandacht voor de schrikbarende...

Omdat het vandaag Blue Monday is en daarmee de meest depressieve dag van het jaar spraken Dj’s Jasper & Steffie met MIND persvoorlichter Saskia Oskam om te praten over deze dag maar vooral ook over het belang van het praten over depressies.

Blue Monday, (ook wel blauwe maandag of deprimaandag) is een naam, gegeven aan een datum die zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar is. Grondlegger van deze dag is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij was het die in 2005 een formule bedacht waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou, volgens Cliff, komen omdat mensen dan beseffen dat de uitvoering van hun goede voornemens mislukt is en eventuele ontspannende vakanties nog ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen in januari kort, het weer vaak guur en maandagen als begin van de werkweek voor veel mensen altijd al de minst leuke dag van de week zijn.

Helaas blijkt de psycholoog, die op het moment van publicatie werkzaam was bij de universiteit van Cardiff, zijn naam aan de formule ‘verkocht’ te hebben. Volgens gerenommeerde media was het hele persbericht, inclusief de formule, al geschreven door een PR-bureau in opdracht van een reisbureau. Om geloofwaardigheid aan het bericht te hangen, boden ze academici geld aan om hun naam aan de formule te verbinden en heeft Cliff zich verbonden aan de formule die vooral bedoeld was om vakantiereizen te verkopen.

Toch is deze Blue Monday voor een organisatie zoals MIND een mooie aangelegenheid om de geestelijke gezondheid (en taboes die hier op rusten) bespreekbaar te maken. MIND is een organisatie die psychische gezondheid wil bevorderen en alle mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen in het traject. Als onafhankelijke maatschappelijke organisatie strijden ze voor een samenleving die investeert in psychische gezondheid en alles doet om onnodig psychisch leed te voorkomen.

Om van Blue Monday toch een mooie dag te maken is het plan bedacht om de Blue Monday Run te organiseren. En dit is volgens Saskia belangrijk omdat je met bewegen in de buitenlucht je eigen fysieke en mentale gezondheid verbeterd. En dat is juist nu heel belangrijk omdat er verder weinig mag en de sportscholen dicht zijn! Daarom dat het motto is: Kom naar buiten en kom in beweging tégen depressie en voor mentale gezondheid!
Het is daarnaast de bedoeling dat er met het lopen donaties opgehaald worden waarmee mensen met psychische klachten beter geholpen kunnen worden.

Deze hulp is hard nodig omdat tijdens de huidige de coronacrisis schrikbarende cijfers naar boven komen over de geestelijke gezondheid van de Nederlandse bevolking. Er is afgelopen jaar een stijging van 15% aangaande jongeren tot 30 jaar die overleden zijn door zelfdoding.
Een verschrikkelijk voorbeeld hiervan is dat er op het ROC in één van de vier grote steden in de afgelopen zes maanden vijf jongeren suïcide hebben proberen te plegen en dat de overheid geen adequaat beleid voert om dit tegen te gaan. De stijging komt verder vooral omdat er meer mannen zijn die zelfmoord plegen. Er rust nog altijd een groot taboe over het praten van een depressie bij mannen en dat is gevaarlijk. Jasper kan dit beamen en vertelt hier over tijdens het interview dat de Dj’s van Omroep Houten hadden met Saskia Oskam, persvoorlichter van MIND.

Luister het interview hier helemaal terug:

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love