‘Wow de zee is van plastic’ bij Het Mozaïek in Tull en ’t Waal en De Zonnewijzer

8 november 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. ‘Wow de zee is...

‘Meegenomen worden op reis in een bootje over de wereld.’ Dat is hoe een leerling uit groep 5 van Basisschool Het Mozaïek in Tull en ’t Waal de voorstelling ‘Wow de zee is van plastic’ kort samenvat.

De tweelingzussen Chloe en Gaia verveelden zich en besloten in de tuin van Mevrouw de Buurvouw te gluren. Daar zagen ze een groene felkleurige mooie bal. Zo mooi dat ze die wilden stelen. Deze groene bal bleef niet groen, maar veranderde naar een bruine bal. De tweelingzussen gingen in een bootje op wereldreis en namen ons mee.

Waarom veranderde die bal en was die bal wel een echte bal of iets heel anders? In elke land dat we bezochten, ondersteund met muziek, kleding en beelden op een scherm, troffen we een dier dat ons vertelde wat vervuiling met hen doet. Smeltende ijsschotsen, smog, het kappen van regenwoud, vastzitten met je vinnen in plastic afval enz.

Na de voorstelling was er tijd om het verhaal na te bespreken en kregen de leerlingen een stelling. Ook is er gepraat over wat jij kan doen tegen vervuiling. Minder lang douchen, geen haarlak in je haar en op de fiets naar school.

We hebben gelachen om alle grapjes, maar vooral inzicht gekregen in hoe wij met de wereld om gaan en wat de gevolgen hiervan zijn.

 

Theater in je eigen schoolgebouw! De kleuters van PCBS De Zonnewijzer hebben maandag 6 november genoten van een theatervoorstelling ‘Wow, de zee is van plastic’ door theatergroep ‘Droogwater’. De kleuters werden stap voor stap meegenomen in een heel actueel thema. Vol humor en op een eenvoudige manier werden de kinderen interactief geïnformeerd over de klimaatproblematiek.

Heel concreet kwam aan de orde dat het warmer wordt op de Noordpool en hierdoor het huis van de ijsbeer op het toneel smelt. Van de Noordpool reisden we mee naar China waar de Panda, die alleen bamboe eet, ons adviseerde om minder vlees te eten en zo reisden we met Chloe en Gaia mee naar andere werelddelen en zodoende werd steeds meer duidelijk dat we zuinig moeten zijn met de aarde.

Na afloop hebben we in de klas met de kleuters besproken hoe we kunnen helpen om de wereld een beetje schoner te maken. Door bijvoorbeeld lopend of met de fiets naar school te komen, door een drinkfles te gebruiken in plaats van een pakje drinken, door te zorgen dat er geen plastic in de natuur komt te liggen, etc.

Mooi om met elkaar op eenvoudige wijze te leren over duurzaamheid.

Activiteiten voor basisscholen over fairtrade en duurzaamheid

De werkgroep Fairtrade gemeente Houten en de Wereldwinkel bieden samen met de stichting Buitenwijs activiteiten aan voor basisscholen over fairtrade en duurzaamheid. Belangrijkste activiteit is de theatervoorstelling “Wow, de zee is van plastic”.

Ook volgend jaar kunnen basisscholen zich hiervoor weer aanmelden. De voorstelling is mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente en het OLVB. Scholen die meer informatie willen kunnen contact opnemen met met de Fairtrade Werkgroep via info@fairtradegemeentehouten.nl.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Ochtendspits

06:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love