Wethouder Overweg: “drink genoeg water bij deze hitte”

7 augustus 2020

 1. Home
 2. /
 3. Nieuws
 4. /
 5. Wethouder Overweg: “drink genoeg...

Er is sprake van een hittegolf. De aanhoudende warmte kan een gezondheidsrisico vormen voor mensen in een kwetsbare positie. Daarom roept wethouder Jan Overweg op om zelf genoeg water te drinken, maar er ook op toe te zien dat kwetsbaren in onze omgeving dat doen.

Nationaal hitteplan in werking

Het RIVM stelde vanaf 6 augustus 2020 het Nationaal Hitteplan in werking. Ze geeft hiermee een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Het hitteplan is vooral bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Ook geldt er een smogwaarschuwing.

Vooral zorgen om eenzame ouderen

Madeleen Helmer, projectleider bij Klimaatverbond Nederland, maakt zich vooral zorgen over de thuiswonende (eenzame) ouderen. ‘Iedereen moet tijdens een hittegolf opletten maar het meest kwetsbaar zijn kleine kinderen, mensen met chronische lichamelijke of psychische beperkingen en 75 plussers. We zijn nu het meest bezorgd over thuiswonende eenzame 75 plusser”.

Extra water drinken, is dat niet te simpel?

‘Het klimaat verandert. Vroeger kwamen hittegolven minder vaak voor én werd het minder heet. De hittewaar we deze week mee te maken hebben, gaat niet over 30, maar over 39 graden.’

En wat kan ik doen als burger?

‘Voor burgers geldt dat de hitte een reden kan zijn om eens bij die eenzame buurvrouw aan te bellen. “Hoe gaat het met u? Is de woning koel genoeg? Kan ik ‘s ochtends en ‘s avonds helpen met de ramen open zetten? Drinkt u voldoende? Heeft u ijsjes in de diepvries?”

Maatregelen tegen klachten door heet weer

 • Drink voldoende;
 • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
 • Zoek de schaduw op;
 • Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
 • Beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond;
 • Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
 • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

 

 

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love