Vrijwilligers ontmoeten 80-plussers

25 april 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Vrijwilligers ontmoeten 80-plussers


Veel Houtense 80-plussers die nog zelfstandig wonen, redden zich nog prima. Ze hebben contacten in de buurt en voldoende bezigheden om de dag mee door te komen. Er zijn daarnaast ook ouderen, voor wie de dagen lang duren. Soms kunnen ze door lichamelijke beperkingen niet meer zo goed naar buiten en raken ze sociaal geïsoleerd. Met een luisterend oor en een beetje hulp is daar vaak wat aan te doen. Daarom is het project Houten Ontmoet van start gegaan. Het project wordt ingezet om met ouderen (80-plus) in gesprek te gaan over hoe het met hun gaat en wat hen bezighoudt in deze fase van hun leven.

Vrijwilligers zetten ouderen op het spoor
In februari is een groep van 18 vrijwilligers gestart met het bezoeken van zelfstandig wonende 80-plussers in het Centrum van Houten. Ze gaan in gesprek om te horen hoe het met hen gaat en wat hen bezighoudt in deze fase van het leven. Op 7 april was het eerste evaluatiemoment. Hieruit bleek, dat alle inwoners, die hadden ingestemd met het bezoek, na afloop erg positief waren over het gesprek. Al snel kwamen hele levensverhalen op tafel. Het helpt hen na te denken over wat ze graag zouden willen en de vrijwilligers weten vaak ook wat er allemaal mogelijk is. Een deel van de ouderen is op het spoor gezet om contacten in de buurt aan te halen of aan sociale activiteiten in buurt mee te gaan doen. Zo heeft een van de bewoners zich aangemeld bij het Haltna Huis om te helpen met koffie schenken. Voor anderen worden gesprekken over levensvragen georganiseerd.

Bezoekjes afleggen geeft vrijwilligers voldoening
De vrijwilligers zijn zelf ook positief over de gesprekken. Het geeft hen voldoening als ze een hulpvraag kunnen adresseren, maar ze worden ook blij als ze zien dat iemand van 85 het nog prima redt. John Koppen is bezoekvrijwilliger bij Houten Ontmoet en is enthousiast over het project: “De rol past me erg goed, omdat ik dit vanuit passie doe. Het is mooi om iets terug te doen voor de maatschappij. Het zijn oprechte gesprekken, er zit niks achter, het is een handreiking die we doen.”

Project Houten Ontmoet
De project Houten Ontmoet is geïnitieerd door de netwerkgroep HoutenvoorHouten, samen met Gemeente Houten. Het netwerk ‘Houten voor Houten’ is in coronatijd ontstaan als netwerk van bewoners, kerken en maatschappelijke organisaties in de gemeente Houten. De bezoeken worden sinds 1 februari uitgevoerd door een groep vrijwilligers. Voor meer informatie kun je mailen naar Anne den Haan (coördinator Houten Ontmoet bij ‘van Houten&co’) via Houtenontmoet@vanhoutenenco.nl.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love