Vmbo-ers praten over de toekomst

5 februari 2024

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Vmbo-ers praten over de...

Dinsdag 30 januari kregen 750 vmbo-leerlingen van Yuverta, Houtens en Onderwijs 10-14 de kans om te netwerken met 210 bedrijven uit de regio Houten tijdens het beroepenfeest van Houten On Stage in De Lichtboog. ‘Hoe ziet jouw werkdag eruit?’, was één van de hoofdvragen van de leerlingen. Zij probeerden zoveel mogelijk te weten te komen over de verschillende beroepen.

Het doel van het beroepenfeest voor leerlingen is om zich te oriënteren op de arbeidsmarkt. Dat doen ze door deze gesprekken aan te gaan en door twee matches te maken voor de Doe Dag op 15 februari aanstaande. Leerlingen bezoeken deze dag twee bedrijven om een dagdeel mee te draaien en een indruk te krijgen van een beroep. En dat is nodig, want vmbo-ers kiezen al jong voor een vakkenpakket in de richting van een beroep. Wat wil je worden? Een onmogelijke vraag voor de meeste 13-, 14- en 15-jarigen. In voorbereiding op het beroepenfeest oriënteren zij zich samen met hun mentor op de bedrijven en beroepen die meedoen. Een onderdeel van de ‘loopbaan oriëntatie lessen’ op school.

JUBILEUM Dit jaar werd het 5-jarig jubileum gevierd van Houten On Stage. Projectleider Claudia Verbree is voor het tweede jaar verbonden aan het project. ,,Houten On Stage bestaat eigenlijk al 6 jaar, maar er is een jaar niets georganiseerd door de beperkende maatregelen destijds. Vandaar dat we nu het 5-jarig bestaan vieren.” Deze feestelijke editie werd geopend door burgemeester Gilbert Isabella die met een klap op de gong de leerlingen de zaal instuurde om het gesprek aan te gaan.

RODE LOPER Een vast onderdeel van Houten On Stage is de entree over de rode loper. Leerlingen worden onder luid applaus welkom geheten door alle aanwezige bedrijven. Een cruciaal onderdeel van het beroepenfeest. Hoewel het grootste deel van de Nederlandse beroepsbevolking uit vmbo’ers  bestaat, wordt er nog steeds neergekeken op het niveau. On Stage biedt vmbo leerlingen juist daarom een positief podium.

,,Dit zijn medewerkers voor de toekomst”, vertelt Claudia verder. ,,Door nu al de interesse aan te wakkeren voor een bepaalde branche, zoals techniek of zorg, werpt later vruchten af.” Uit eerdere edities van Houten On Stage blijkt dat ongeveer 30% van de leerlingen contact houdt met de bedrijven die ze ontmoeten en bezoeken. Ze krijgen een vakantiebaan, stage of een arbeidscontract.

Meer informatie over Houten On Stage of alvast aanmelden voor de volgende editie kan via Houten on Stage


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love