Thuisgevers Houten starten tijdelijke opvang statushouders

7 april 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Kerken
  6. /
  7. Thuisgevers Houten starten tijdelijke...

De geloofsgemeenschappen in Houten voelen zich betrokken bij de opvang van vluchtelingen. Het afgelopen jaar hebben ze samen met ”vanHouten&co” support gegeven aan de opvang van Oekraïners. Nu stellen ze eigen ruimtes beschikbaar voor tijdelijke opvang van statushouders. De eerste mensen zijn op 7 april gehuisvest.


Anas en Elias krijgen sleutel van hun nieuwe tijdelijke woonverblijf

Statushouders eerder naar hun nieuwe woonplaats
De Thuisgevers, zoals de werkgroep van de gezamenlijke kerken zich noemt, zorgen voor gestoffeerde en gemeubileerde woningen. Deze worden ingezet om vluchtelingen met een verblijfsvergunning die aan gemeente Houten gekoppeld zijn, een paar maanden eerder in Houten te huisvesten. Na dit tijdelijke verblijf krijgen ze een passende huurwoning aangeboden volgens de normale procedures. De Thuisgevers zorgen vanuit hun kerkelijke achterban voor aanvullende sociale begeleiding door vrijwillige maatjes.

Tijdelijke opvang van start
Met het onderbrengen van Elias en Anas in een pand van de katholieke kerk wordt op 7 april een begin gemaakt met de tijdelijke opvang. De 2 Syrische twintigers zijn erg enthousiast over hun nieuwe plek voor de komende maanden. Het is hier met z’n tweeën veel rustiger dan in het AZC. En de woning is van alle gemakken voorzien. Vrijwilliger Sara gaat hen helpen de weg te vinden in Houten. Ze hebben er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken.

Later dit jaar meer plekken beschikbaar
Later dit jaar komen er meer woningen beschikbaar. De kerken hopen ongeveer 20 plaatsen te creëren zodat statushouders een paar maanden eerder naar Houten kunnen komen. Daarvoor zoeken ze nog enkele plekken.

Lokale samenwerking
Met Vluchtelingenwerk wordt afgestemd hoe de begeleiding en inburgering vorm kan krijgen. Gemeente Houten helpt bij de aanvraag van landelijke financiële regelingen en de benodigde vergunningen. Zij werkt samen met woningcorporatie Woonin, om na deze tijdelijke woonruimte een passende huurwoning te vinden. Het DoorGeefLuik voorziet de woningen van hergebruikte inventaris.

Landelijke formule
Het landelijke initiatief “De Thuisgevers” is in 2022 gestart door de Protestantse Kerk Nederland in de gemeente Kampen. Inmiddels zijn er op zo’n 150 plekken maatschappelijke initiatieven ontstaan, die dit concept hebben overgenomen. Zij worden kosteloos ondersteund door medewerkers van het projectbureau van de Thuisgevers.
Ruim 17.000 statushouders wachten in asielzoekerscentra op een woning. Door hen tijdelijk te huisvesten in leegstaande gebouwen (zoals een voormalige pastorie, bedrijfswoning of wooncontainer) kunnen zij eerder aan hun nieuwe leven in Nederland beginnen, in de gemeente waaraan zij zijn toegewezen. Sinds de start in oktober 2022 zijn daardoor in totaal meer dan 3.000 nachten vrijgespeeld in asielzoekerscentra.

Plekken en maatjes gezocht
Inwoners die mee willen helpen door een paar maanden woonruimte (bijvoorbeeld een etage of tuinhuis) beschikbaar te stellen, kunnen dat melden via www.Takecarebnb.nl. Zelfstandige ruimtes kunnen aangemeld worden bij welkom@dethuisgevers.nl
De Thuisgevers zoeken nog vrijwilligers die maatje willen worden. Zij kunnen zich via www.Vluchtelingenwerk.nl aanmelden.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love