Struikelsteen onthuld

12 oktober 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Struikelsteen onthuld


In het bijzijn van tientallen belangstellenden en genodigden waaronder Houtens oud-burgemeester De Jong,  is dinsdagmiddag een zogenoemde ‘struikelsteen’ onthuld in het pad dat leidt naar de woning die ligt aan Korenmolen nummer 7.

Locoburgemeester van Dalen viel de eer te beurt de ambtsketen te dragen en te spreken voorafgaand aan de onthulling. Ceciel Huitema, historicus van het Nationaal Archief in Den Haag hield een indringend betoog over misstanden die onder andere Joden, homoseksuelen, zigeuners en gehandicapten trof.        

Over heel Europa verspreid liggen duizenden struikelstenen, die samen een monument vormen ter nagedachtenis aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De struikelsteen aan de Korenmolen vertelt het verhaal van leerkoopman Levie Mozes, getrouwd met Maria Willemsen. Zij woonden destijds aan de Odijkseweg 207 a, het huidige Korenmolen 7.

Levie Mozes viel ten prooi aan de Duitsers omdat hij weigerde de door velen zo gehate Jodenster te dragen.

Lid van de Archeologische Werkgroep Sander van Scherpenzeel verrichtte de onthulling.           

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig is de initiator van Stolper Steine project, waarvan dinsdag onder een stralende zon aan de Korenmolen de eerste in onze gemeente is onthuld.

 

 


Lees verder

Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love