Steen eruit, plant erin op het plein tussen de Pruimengaarde en Mispelgaarde

6 november 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Steen eruit, plant erin...

Met deze actie heeft wethouder Wouter van den Berg op 4 november het nieuw vergroende plein aan de Pruimengaarde en Mispelgaarde geopend. In aanwezigheid van de bewoners heeft hij de laatste steen verwijderd en tevens de laatste van de 1.000 nieuwe planten – een witte anemoon – een plek gegeven in de border.

Zo’n 2 jaar geleden begonnen 9 bewoners van het plein een projectgroep om het versteende plein groener, leefbaarder en mooier te maken. Het werd een lang proces: plannen bedenken, draagvlak peilen, alle verschillende meningen en wensen inventariseren, afstemmen met de gemeente en ga zo maar door. Het viel soms niet mee, maar tenslotte kwam er een voorstel dat door de gemeente werd goedgekeurd en gesubsidieerd. In het hele proces was Saskia Meijer, wijkcoördinator van de gemeente het aanspreekpunt voor dit project. Zij heeft steeds meegedacht en geadviseerd.

Het beplantingsgroepje kon nu aan de slag. Welke planten worden het? Wintergroen, winterhard, goed voor vogels, vlinders, bijen en insecten, biodiversiteit, wat bloeit wanneer en in welke kleur? Zo werden de planten en bomen uitgekozen en besteld.

De gemeente verwijderde 180 m2 steen en legde de plantenvakken aan. De bomen werden geplant en 3 oude boomstammen neergelegd in de borders. Enkele bewoners maakten een grote pergola voor clematis bij de ingang van het plein. Op 7 oktober kwam een vrachtwagen de 1000 planten brengen. Ze werden met hulp van veel bewoners en hun kinderen in de borders geplant. Rond het middaguur stond alles op zijn plek.

Na de opening zijn de verwachtingen hoog gespannen hoe het er in het voorjaar uit gaat zien. Om het onderhoud van het plein te waarborgen is er een informele vereniging opgericht.

De aandacht op het plein heeft zich niet beperkt tot alleen de planten: de bewoners hebben elkaar ook beter leren kennen.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love