Restauratie Fort Honswijk gestart

6 oktober 2020

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Cultuur
  6. /
  7. Restauratie Fort Honswijk gestart

De restauratie van Fort Honswijk is van start gegaan. Het komende jaar wordt er hard gewerkt aan het opknappen van de 10 gebouwen op het terrein. Wethouder Hilde de Groot verrichtte op maandag 5 oktober de symbolische starthandeling van de restauratie. Samen met architect Marco Bruijnes heeft zij de sleutel van de oudste en meest oorspronkelijke deuren van één van de gebouwen overgedragen aan aannemingsbedrijf G. van der Ven uit Brakel. De restauratie duurt tot 31 oktober 2021.

Bron: t Pagthuijs te Houten.

De rijksmonumentale gebouwen zijn ongeveer 150 jaar oud; de bomvrije geschutstoren is zelfs al ongeveer 175 jaar oud. Tijdens de restauratie vervangt de aannemer kapotte bakstenen en slechte voegen en worden onder andere ramen, deuren, luiken, muren en daken hersteld. Na oplevering draagt de gemeente het fort in goede staat over aan de stichting Fort Honswijk die dit jaar is opgericht. De stichting wordt verantwoordelijk voor de exploitatie en herontwikkeling van het fort.

Rijkssubsidie

Het restauratiewerk wordt voor 80% betaald vanuit een Rijkssubsidie van € 2,35 miljoen. Dit is een bijdrage uit de Subsidieregeling Restauratie Rijksmonumenten 2019-2020. Samen met een bijdrage van de gemeente Houten is in totaal € 3 miljoen beschikbaar voor deze grote restauratie. Dankzij subsidie van de provincie kunnen er ook duurzaamheidsmaatregelen worden uitgevoerd, zoals isolatie van de gebouwen.

Bezoekmogelijkheden

Tijdens de werkzaamheden blijft het terrein van Fort Honswijk tussen zonsopkomst en zonsondergang gewoon open voor publiek. Wel zullen er soms delen van het terrein worden afgezet om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren. Het komende jaar organiseert de aannemer vijf open dagen om het publiek te informeren over de restauratie. De data komen op www.forthonswijk.eu te staan.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Ochtendspits

06:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love