Positieve evaluatie woongemeenschap de Molen

28 februari 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Positieve evaluatie woongemeenschap de...

Op 23 februari 2022 presenteerden onderzoekers van het Kenniscentrum Sociale Innovatie van Hogeschool Utrecht de resultaten van een tussenevaluatie van woongemeenschap de Molen in Houten. Bewoners en vertegenwoordigers van de betrokken organisaties volgden de presentatie in de Raadszaal van de gemeente Houten of via een videoverbinding.

 

Woongemeenschap de Molen is een gemengd-wonen project. Het bestaat uit bewoners die uitstromen uit een zorginstelling en zelfstandig gaan wonen en geselecteerde reguliere huurders, die een helpende hand willen toesteken door een ‘goede buur’ te zijn. Het startte 3 jaar geleden in samenwerking tussen woningcorporatie Viveste, zorgaanbieders Lister, Reinaerde en Timon, Sociaal Team Houten en gemeente Houten.

Uit de evaluatie blijkt dat de bewoners tevreden zijn over het woonproject. Er zijn goede onderlinge contacten en iedereen heeft oog voor elkaar. De meeste bewoners, ongeacht of ze een vorm van ondersteuning (hebben) ontvangen of niet, wonen er graag. Ze beschrijven het als een woonomgeving waar mensen elkaar groeten en waar je als nieuwkomer welkom wordt geheten. Zoals één van de bewoners beschreef: ‘Er is hier ruimte voor ánders zijn’. Het is een plek waar buren elkaar een handje helpen, af en toe samen iets drinken, een spelletje doen en waar ook op elkaar gelet wordt. Er is een krachtige en enthousiaste bewonersvereniging, die de basis goed op orde heeft.

De initiatiefnemers zijn blij met het resultaat. Wethouder Jan Overweg: ‘Gemeente Houten streeft naar een inclusieve samenleving, waarin iedereen de kans krijgt om mee te doen en erbij te horen. Het is heel belangrijk dat we kleine samenlevingen in die grote samenleving van Houten maken, waar we elkaar kennen. Waar je een goede buur kunt zijn, die soms een hand uitsteekt. Dat betekent voor beide partijen iets. Daarom zien we in Houten graag meer van dit soort vernieuwende wooninitiatieven.’ Charles Verwimp, die vanuit Viveste het voortouw nam: ‘Het is goed te horen dat de bewoners zich hier thuis voelen. Dat ze ondanks de beperkende coronaperiode elkaar toch beter hebben leren kennen, begrip voor elkaar hebben en elkaar helpen.’

De onderzoekers doen ook aanbevelingen. Bijvoorbeeld over de samenwerking en communicatie tussen bewonersvereniging en de betrokken professionele partijen. Over het bijstellen van soms te hoge verwachtingen en over het meer met elkaar in gesprek gaan als bewoners en partijen. Alle betrokkenen staan ervoor open om haalbare verbeterstappen te zetten. Bij de presentatie van de tussenevaluatie zijn hiervoor direct al de eerste afspraken gepland. Ook is er een duidelijke bereidheid meer bewoners met een begeleidingsvraag een woonplek te bieden in dit bijzondere project.

Wilt u meer weten? Bekijk het onderzoek op deze site onder publicaties: https://www.hu.nl/onderzoek/projecten/gemengd-wonen-lessen-uit-de-praktijk


Lees verder

Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love